DIGITALEREN.BE
Competenties beoordelen en evolutie opvolgen met de Skills-module in het digitale portfolio
Aan Odisee werken verschillende opleidingsteams met een digitaal portfolio. Ze zetten dit in als middel om studenten te begeleiden in de ontwikkeling van hun competenties, als persoon en als professional. Dit gebeurt voornamelijk in het kader van stages, werkplekleren of de opvolging van een leerlijn in de opleiding. Het meest gebruikte portfolio is het Odisee portfolio, dat te bereiken is via Toledo en opgezet is in de omgeving cumlaude Learning.
Sinds enkele jaren is in cumlaude Learning ook de Skills-module in gebruik. Met deze module krijgen studenten een of meerdere verzamelingen met competenties aangeboden, die ze beoordelen en waarvan ze de ontwikkeling aantonen met bewijsstukken. Ook begeleiders kunnen een inschatting geven van diezelfde competenties. Zowel de student als het opleidingsteam kan zo de groei van de student doorheen de tijd opvolgen.
De mogelijkheden en nieuwigheden op een rijtje
Sommige functies binnen de Skills-module zijn al een tijdje beschikbaar maar nog niet altijd breed bekend; andere opties zijn uitgebreid of recent toegevoegd. We lijsten hieronder graag een aantal mogelijkheden én nieuwigheden van de Skills-module op, zodat je helemaal mee bent.
Is het Odisee portfolio nog volledig nieuw voor jou? Dan raden we je aan om eerst de Digitaleren-tip Het digitaal portfolio in een vernieuwd jasje te raadplegen voor je verderleest.
De beoordeling van de competenties vindt plaats in een digitaal beoordelingsformulier. Zowel de student als de begeleider van de hogeschool kan dit invullen. Als opleidingsteam bepaal je zelf welke competenties aan bod komen en hoe deze beoordeeld worden:
- Bij een beoordeling met behulp van een rubric voorzie je voor elke competentie een vaste niveaubepaling (bv. alarm – basis – doorstroom – integratie). Per competentie krijgt de student een nauwkeurige omschrijving te zien van wat er op dat niveau verwacht wordt.
Figuur 2: Rubric voor algemene beroepscompetenties – VSF-project Duaal leren@Odisee
- Bij een schaalbeoordeling voorzie je voor elke competentie een vaste schaal, bijvoorbeeld een 5-puntenschaal van ‘Ondermaats’ tot ‘Getalenteerd’. Voor elke competentie kan een toelichting geboden worden; de verschillende niveaus op de schaal worden niet in detail omschreven.
Het was al mogelijk om per competentie toelichting te geven, in het tekstvak aan de rechterkant van het beoordelingsformulier. Zo kan de student uitleggen waarom men een bepaalde inschatting geeft; de begeleider kan feedback voorzien op basis van de eigen inschatting.
Sinds kort is er een extra optie in het beoordelingsformulier bijgekomen: je kan de beoordeling nu ook afsluiten met algemene feedback. Deze kan je vrijblijvend toevoegen in een tekstvak onderaan het beoordelingsformulier. Studenten kunnen zo een overkoepelende reflectie geven; als begeleider kan je een globale inschatting voorzien.
Figuur 4: Feedback per competentie en algemene feedback – Graduaat in de sales support
Studenten kunnen bewijslast koppelen aan een of meerdere beoordeelde competenties. Zo kunnen ze aan de hand van verzamelde bewijsstukken hun groei in een bepaalde competentie staven. In de toelichting in het beoordelingsformulier kunnen ze hier verder op ingaan.
Studenten voegen de bewijslast toe vanuit de werkruimte in hun portfolio. Hierbij selecteren ze aan welke competentie ze deze bewijslast willen koppelen. Als begeleider kan je filteren op de competenties om na te gaan welke bewijslast de student per competentie heeft toegevoegd.
Figuur 5: Gekoppelde bewijslast met filter – Bachelor in organisatie & management
Het is sinds kort mogelijk om de student een mentor van de stage- of werkplek te laten uitnodigen om de lijst met competenties te beoordelen. De mentor heeft geen account nodig om het portfolio te raadplegen. De student stuurt eenvoudigweg een standaardmail met een link. Wanneer de mentor op die link klikt, opent een webformulier waarin de mentor de competenties kan beoordelen.
Figuur 6: Beoordelingsformulier voor externe – Graduaat in de marketing- en communicatiesupport
Opgelet: wanneer een verzameling uit meerdere sets van competenties bestaat, dient de student voor elke set een apart beoordelingsformulier aan de mentor te bezorgen.
Het spinnenwebdiagram biedt een visueel overzicht van de beoordelingen van de verschillende betrokkenen. Heeft naast de student bijvoorbeeld ook de begeleider van de hogeschool en de mentor op de werkplek een beoordeling gegeven? Dan komen deze drie perspectieven samen in het spinnenwebdiagram.
Figuur 7: Spinnenwebdiagram met drie perspectieven – Bachelor in het bedrijfsmanagement (SCM)
Daarnaast kan je de beoordeling van slechts één of twee personen zichtbaar maken. In de legende klik je dan op de naam van de persoon wiens beoordeling je niet wil zien; deze wordt dan tijdelijk niet getoond.
Je kan als begeleider opeenvolgende meetmomenten definiëren om competenties te beoordelen: van zodra je een meetmoment afsluit, kan je een nieuw meetmoment met een zelfgekozen naam opstarten. Het is aan te raden om deze namen voor de meetmomenten binnen het opleidingsteam vast te leggen: zo zijn deze uniform voor alle studenten.
Van zodra er twee meetmomenten gedefinieerd zijn, is er een ontwikkelingsdiagram beschikbaar. Hierin kunnen zowel de student als de begeleider de evolutie in de competenties over de verschillende meetmomenten heen opvolgen. Als je als begeleider de beoordeling inlevert en als uitkomst instelt, wordt jouw oordeel als uitkomst meegenomen in het diagram; anders wordt het gemiddelde van de verschillende beoordelingen als uitkomst vastgelegd.
Figuur 8: Ontwikkelingsdiagram voor de verschillende competenties – Bachelor in de voedings- en dieetkunde
Met het Skillsdashboard kan je snel de vorderingen van een groep studenten opvolgen, zeker wanneer het over een groot aantal studenten gaat. Is een specifiek meetmoment afgerond? Dan kan je via het Skillsdashboard ook in bulk het meetmoment sluiten, een nieuw meetmoment aanmaken of een meetmoment heropenen.
Figuur 9: Skillsdashboard voor schoolbrede activiteiten – Verkorte educatieve bachelor
Vragen en/of interesse?
Werk je binnen je opleidingsteam al met de Odisee portfolio's maar heb je graag nog wat extra toelichting bij de bovenstaande zaken?
Ben je met je opleidingsteam op zoek naar een manier om de competenties van studenten in kaart te brengen en hun groei op te volgen? Misschien kan de Skills-module hierop een antwoord bieden.
In beide situaties gaan we bij ICTO graag met jou en het opleidingsteam in gesprek. Je kan hiervoor een ICTO-begeleidingssessie boeken of rechtstreeks contact opnemen met Evelien Van Laere.