DIGITALEREN.BE
Welkom in academiejaar 2024-2025
Naar jaarlijkse gewoonte zetten we in de loop van augustus via een Digitaleren-tip een aantal belangrijke nieuwigheden en aandachtspunten op een rijtje. Zo ben je van de eerste keer goed mee in de aanloop naar het nieuwe academiejaar.
Ook voor academiejaar 2024-2025 houden we je graag op de hoogte van veranderingen die al werden doorgevoerd en die nog op til zijn.
Vanaf academiejaar 2024-2025 maken alle Toledo-cursussen en -community’s gebruik van de vernieuwde cursusomgeving Ultra. In de bijgewerkte Snelgids Toledo-cursussen (Odisee) in Toledo kan je kennismaken met de huidige mogelijkheden.
In september 2024 verwachten we nog een extra update die o.m. het “Details en actie”-menu aan de rechterzijde van het scherm zal plaatsen. Meer hierover in het volgende blokje.
Studenten zullen vanaf half september (bij het starten van het ISP-proces) automatisch ingeschreven worden in de Toledo-cursussen. Denk eraan als docent om je Toledo-cursus zelf beschikbaar te stellen.
Ondersteuning bij het inrichten van je Toledo-cursus kan je bekomen tijdens een ICTO-begeleidingssessie.
Docenten die al een jaar met Ultra-cursussen aan de slag zijn of docenten die zich willen verdiepen in bepaalde mogelijkheden kunnen in de loop van het eerste semester deelnemen aan online Toledo-themasessies over “Evaluatietools en formatief handelen”, “Werken met groepen” of “Digitale toegankelijkheid en inclusie”. Meer informatie hierover in een volgende Digitaleren-tip.
Denk eraan:
Half december 2024 verdwijnen alle Original-cursussen en -community’s uit Toledo. Zorg ervoor dat je half november nog een migratie doet van je 2de semestercursussen naar de converteerruimte. Zo kan je gedurende zes maanden het materiaal nog naar je Ultra-cursussen kopiëren.
Tip in de tip:
Wist je dat je in elke Toledo-cursus ter hoogte van de titel “Cursusinhoud” aan de rechterzijde ook een driepuntenmenu hebt, waarin je de optie “Batch bewerken” kan vinden? Met die optie kan je erg efficiënt de weergeven/verbergen status aanpassen van meerdere onderdelen of de verschijn-/verdwijndatum uit de vrijgavevoorwaarden veranderen. Meer informatie hierover in deze Toledo FAQ-vraag.
De editor, waarmee je in Toledo documenten maakt, werd vernieuwd. Deze biedt nu onder meer de mogelijkheid om tekst, afbeeldingen en andere media als blokken op de pagina te schikken zonder in te boeten aan digitale toegankelijkheid. Je kan ook een pdf- of ander document laten omzetten naar een document in je cursus.
Er wordt ook verder ingezet op evalueren om te leren. Vanaf september zal je in een document zelf een of meerdere kenniscontroles kunnen toevoegen. In deze eerste versie zijn dat meerkeuzevragen met onmiddellijke feedback.
Ook het gebruik van artificiële intelligentie binnen je Toledo-cursus werd bijgewerkt en uitgebreid. Zo biedt de optie “Vragen automatisch genereren” in een toets de mogelijkheid om voor één of meerdere documenten uit je Toledo-cursus een reeks vragen op te stellen. In september zal je aan je cursusinhoud ook een AI-gesprek kunnen toevoegen, waarbij je studenten rond een bepaald onderwerp in gesprek kan laten gaan met een AI-chatbot.
Vanaf dit academiejaar zal xToledo niet meer gebruikt kunnen worden als examenplatform.
In een eerdere Digitaleren-tip kon je lezen dat Ans als nieuwe evaluatietool ingezet zal worden. Naast het aanbieden van examens en toetsen aan studenten, heeft Ans ook uitgebreide mogelijkheden als vragendatabank. Tot half december 2024 zal xToledo nog wel toegankelijk zijn voor het overzetten van vragen naar Ans, maar dus niet meer om toetsen aan te bieden aan studenten.
Hou je mailbox in het oog, want begin september zal een bericht rondgestuurd worden over de verschillende professionaliseringmogelijkheden betreffende het gebruik van Ans en de ondersteuning bij het overzetten van pools van xToledo naar Ans.
Belangrijk bij de start van het academiejaar is dat je voor je vakken een nieuw Team voor je OLA zal moeten maken wanneer je dat (opnieuw) wil gebruiken.
Lees in deze Digitaleren-tip waarom en hoe je een Team voor je OLA voor academiejaar 2024-2025 kan maken. Vergeet het niet te activeren wanneer je ziet dat er ook daadwerkelijk studenten in zitten.
Wat met de Teams van academiejaar 2023-2024?
Als je een OLA-team aangemaakt hebt en er is het afgelopen jaar activiteit geweest in dat team, dan ontvang je geen mails zoals hieronder. Deze OLA-teams van academiejaar 2023-2024 zullen automatisch gearchiveerd worden.
Was je OLA-team niet actief of had je vorig academiejaar zelf geen Team voor je OLA gemaakt? Dan kan het toch voorkomen dat je een e-mail ontvangt van Microsoft met als onderwerp “Action Required: Renew…”. Je ziet een voorbeeld van dergelijke e-mail hieronder.
Je mag deze e-mails negeren wanneer het gaat om de groep van een OLA-team.
De Wooclap-tool voor het activeren van studenten tijdens (on-campus en online) lesmomenten werd vorig academiejaar in béta uitgebreid met AI-functionaliteiten. Dit academiejaar is de béta-fase voorbij en kunnen alle docenten minstens één academiejaar ook met behulp van artificiële intelligentie vragen laten genereren.
Bekijk de eerdere Digitaleren-tip over AI in Wooclap en hou onze berichten in het oog voor verdere updates en ervaringsuitwisseling.
Na uitgebreide onderhandelingspogingen en besprekingen met de firma bleek het gebruik van Qualtrics als platform voor digitale onderzoeken en enquêtes financieel niet meer mogelijk. De kans is daarom zeer groot dat in de loop van academiejaar 2024-2025 Qualtrics zal vervangen worden door een waardig alternatief.
Hou je mailbox in het oog, want van zodra we meer weten zal een bericht rondgestuurd worden over dit nieuwe platform en hoe we de ondersteuning organiseren.
Ter ondersteuning van (nieuwe) docenten voorziet ICTO de basiscursus Als docent van start met onderwijstechnologie aan Odisee. Voor zowat alle aspecten van “ICT in Onderwijs” kan je er als docent kennismaken met de ondersteunde platformen en vind je verwijzingen naar bijkomende informatie. Samen met de ICTO-begeleidingssessies van 30 minuten, die je individueel kan boeken, beschik je op die manier als docent over de nodige informatie en ondersteuning om van start te gaan.
Ook voor studenten voorziet ICTO een gelijkaardige startcursus, genaamd Als student van start met onderwijstechnologie, ter ondersteuning van de introductieweken.
Ben je nieuw als docent aan Odisee? Overweeg dan zeker om je in het Start-to-Teach@Odisee-traject in te schrijven voor de module Aan de slag met educatieve technologie. Deze gaat door op 6 september op campus Brussel. Je neemt de e-course ter voorbereiding door; tijdens de module gaan we dieper in op verschillende onderwijstechnologieën, beantwoorden we je vragen en leer je meteen andere collega’s kennen.
Deze kennisclip toont nog even hoe je kan aanmelden én kan inschrijven op een e-course.