DIGITALEREN.BE
Ontdek het opleidingsaanbod op het vlak van educatieve technologie
Nu het nieuwe academiejaar bijna begint, bieden we graag een overzicht van de professionalisering die ICTO binnen Odisee voorziet. Naast het standaard opleidingsaanbod, dat bestaat uit modules waarop je kan intekenen, organiseren we tijdens het eerste semester van academiejaar 2024-2025 ook een extra aanbod. Alle docenten werken nu immers in Ultra-cursussen in Toledo. Daarnaast maken we de overstap van xToledo naar Ans als toets- en examenplatform. Om goed mee te zijn, voorzien we zowel Toledo-themasessies als Ans-basissessies.
Kom hieronder meer te weten over ons aanbod. Heb je interesse? Dan kan je je direct inschrijven.
Freepik – Flaticon
Verken het standaard opleidingsaanbod
Wil je snel een overzicht van de belangrijkste onderwijstechnologieën die Odisee aanbiedt? Of wil je je kennis hierrond opfrissen? Met deze e-course ben je meteen mee. Onder andere Toledo, Microsoft 365, KULoket en het personeelsplatform komen aan bod. Je leert ook meer over digitale hulpmiddelen om je studenten te activeren, studiemateriaal, infrastructuur en online examens.
Deze zelfstudiecursus kan je volledig zelfstandig doorlopen op een moment dat het voor jou past. De e-course is zo opgebouwd dat je zelf kan kiezen welke inhoud je in welke mate wil doornemen.
Microsoft 365 biedt heel wat mogelijkheden. In deze module leer je meer over de wijze waarop je verschillende applicaties van Microsoft 365 kan inzetten voor je onderwijs. Volgende thema’s komen aan bod:
- een globaal overzicht van de mogelijkheden van Microsoft 365
- vlot kunnen werken met OneDrive
- online lesgeven met Microsoft Teams
- interactie tijdens een online les
- online groepsinteractie en groepswerk
Je verdiept je in deze thema’s in een e-course, die je zelfstandig doorloopt op een moment dat het jou past. Daarnaast kan je rekenen op begeleiding van je ICTO-coach tijdens één of meerdere individuele begeleidingssessies.
Welke soorten onderwijsruimtes zijn er aan Odisee ter beschikking? En hoe kan je deze gebruiken? In deze module maak je kennis met verschillende types onderwijsruimtes en word je op weg gezet met de basisbediening ervan. Daarnaast kom je meer te weten over zowel de technische als de didactische mogelijkheden.
Concreet verdiep je je in het gebruik van de onderwijsruimtes in een e-course, die je zelfstandig doorloopt op een moment dat het jou past. Heb je vragen over een specifieke onderwijsruimte? Dan kan je intekenen voor een individuele begeleidingssessie bij een ICTO-collega.
In welke vormen kan je je cursus online aanbieden? Hoe kan je je studenten het studiemateriaal actief laten gebruiken tijdens hun leerproces? En welke toevoegingen kan je doen? Deze vragen staan centraal in de module rond studiemateriaal. Je kiest uit onderstaande lijst één tot drie thema’s waarrond je wil werken:
- handboeken
- eigen e-publicaties
- eigen e-courses
- software
- activerende bouwstenen
- video
Onder begeleiding verdiep je je in jouw selectie van thema’s. Je doorloopt hiervoor een e-course wanneer het jou past. Daarnaast kan je rekenen op begeleiding van je ICTO-coach tijdens individuele coachingssessies.
Wil je je lessen op de campus combineren met online contactmomenten en/of activiteiten die studenten zelfstandig dienen te doorlopen? In deze module ga je aan de slag met de ABC-methodiek, een aanpak die je in zeven stappen helpt om je opleidingsonderdeel, een module, een reeks lessen, een leerlijn … te (her)ontwerpen naar een blended aanpak. Op basis van je vooropgestelde doel bepaal je welke leeractiviteiten en evaluatievormen je gaat inzetten. Het resultaat is een storyboard waarmee je je lessen concreet kan uitwerken.
Je kan deze zelfstudiecursus volledig zelfstandig doorlopen op een moment dat het voor jou past. Heb je tussentijds vragen over de concrete uitwerking van je blended ontwerp of wil je een voorstel voorleggen? Dan kan je in een of meerdere individuele online opvolgsessies feedback vragen aan een ICTO-collega. Vind je minstens vier andere geïnteresseerde collega’s? Dan kan je een opleiding op maat van je team aanvragen (meer info onderaan deze tip).
Verdiep je in Toledo met themasessies
Alle opleidingen maken intussen de overstap van Original-cursussen naar Ultra-cursussen in Toledo. Nu je de basis onder de knie hebt, wil je je mogelijk verder verdiepen in het gebruik van specifieke mogelijkheden.
We bieden hiervoor in de periode oktober tot december 2024 online themasessies aan. Elke sessie focust op een specifiek aspect in Ultra-cursussen:
- Tools voor permanent en formatief evalueren
- Werken met groepen
- Digitale toegankelijkheid en inclusie
Ga van start met Ans in basissessies
Dit academiejaar gebruiken we niet langer xToledo, maar stappen we over naar Ans als toets- en examenplatform. Je kan er digitale toetsen en examens mee opstellen, met een groot aantal verschillende vraagtypes. Daarnaast kan je een uitgebreide vragendatabank bijhouden. Aangezien Ans een volledig nieuw platform is, organiseren we een online tweedelige basisopleiding. Je hebt de uitnodiging hiervoor mogelijk al zien passeren, maar we brengen deze graag hier nog eens opnieuw onder de aandacht.
Welke mogelijkheden zijn er nog?
Flat Icons – Flaticon
Naast het bovenstaande opleidingsaanbod wijzen we je ook graag nog op volgende mogelijkheden:
- Heb je vragen over het didactisch of technisch gebruik van onderwijstechnologie, wil je graag advies bij de aanpak van blended onderwijs of online onderwijsactiviteiten, heb je graag ondersteuning bij het opzetten van digitale examens … ? Je kan je altijd individueel of in kleine groep inschrijven voor een ICTO-begeleidingssessie of een Ans-ondersteuningssessie, waarbij je 30 minuten boekt om je vraag met een ICTO-medewerker te bespreken.
- Nieuwe docenten kunnen in het kader van het Start-To-Teach@Odisee-traject verschillende modules volgen, waaronder een module ‘Aan de slag met educatieve technologie’. Wie deze module in het tweede semester wil volgen, kan zich hiervoor alvast inschrijven.
- Een overzicht van de ondersteuning die ICTO biedt, kan je ook vinden op het personeelsplatform, op de pagina Starten met de onderwijstechnologie van Odisee.