Digitale examens: BYOD on campus of thuis

Binnen Odisee gaan digitale examens in principe steeds op de campus door, waarbij studenten hun eigen laptop gebruiken (BYOD – Bring Your Own Device). Slechts in uitzonderlijke gevallen kunnen examens nog van thuis uit doorgaan, bv. in het kader van afstandsonderwijs. Meer informatie over deze keuze vind je in de eerste vraag/antwoord op https://www.odisee.be/digitale-examens. 
In deze Digitaleren-tip richten we onze aandacht hoofdzakelijk op BYOD-examens, met op het einde een korte uitstap naar thuisexamens. Door de overstap van xToledo naar Ans zijn er uiteraard enkele aanpassingen voor deze beide examensituaties.

BYOD-examens on campus

Inhoud accordeon

Als docent brengt het gebruik van een digitaal examen in veel gevallen een grote efficiëntiewinst bij het verbeteren met zich mee. Je kan sommige vragen immers automatisch laten verbeteren en bij essayvragen word je niet meer geconfronteerd met onleesbare handschriften.

Daarnaast heeft dit ook een aantal didactische voordelen. Ten eerste kan een digitaal examen aansluiten bij de vakinhouden en/of de digitale competenties die verwacht worden van de student. Ten tweede zijn studenten ook gewoon om teksten digitaal te schrijven en zijn acties zoals knippen/plakken/verplaatsen onderdeel geworden van het normale schrijfproces. Hierdoor sluit een digitaal examen dan ook beter aan bij het schrijfproces dat studenten gewoon zijn.

De keuze om digitale examens zoveel mogelijk op campus te laten doorgaan in plaats van thuis, is vooral genomen om de betrouwbaarheid te verhogen. Daarnaast bracht het gebruik van webcam- en microfoonopname via Proctorio ook een aantal privacy-problemen met zich mee.

Bij een BYOD-examen zijn er enkele aandachtspunten met betrekking tot de betrouwbaarheid van het examen. Doordat studenten op hun eigen laptop werken, kunnen ze ook andere online bronnen gebruiken tijdens het examen. Tevens bestaat het risico dat studenten het examen niet afleggen in het lokaal, maar vanop een andere locatie, waar ze dan ongemerkt niet-toegestane hulpbronnen kunnen gebruiken. De procedure van een BYOD-examen is er dan ook op gericht om deze risico’s op fraude zoveel mogelijk te vermijden. Zo wordt het scherm van de laptop vergrendeld of opgenomen tijdens het examen en nemen we verschillende maatregelen om zeker te zijn dat de student tijdens het hele examen in het lokaal aanwezig is.

Uiteraard is ook de kans op technische problemen groter bij een BYOD-examen dan een examen op papier (helaas hebben laptops sneller last van een storing dan een pen). Hiervoor zetten we in de eerste plaats in op de zelfredzaamheid van studenten, waarbij we hen uiteraard ondersteunen.

Meer informatie hierover vind je op Aandachtspunten bij BYOD-examens.

In grote lijnen bestaat het examen uit volgende stappen:

  1. Op voorhand (vlak voor het examen)
    De toezichters zorgen ervoor dat alle nodige documenten en reservelaptops worden opgehaald. In het examenlokaal projecteren ze de slide met basisinformatie voor de studenten (NL / ENG). De docent maakt het examen beschikbaar.
  2. Voorbereiding
    De studenten maken zich klaar in het lokaal en vullen het individueel examenformulier in.
  3. Examen zelf
    De studenten vullen het wachtwoord in dat ze krijgen van de toezichter, waarna ze aan het echte examen kunnen beginnen.
  4. Indienen
    Nadat gecontroleerd is dat ze het examen effectief ingediend hebben, wordt het einduur genoteerd en mogen ze het examenlokaal verlaten.
  5. Nadien
    De toezichters brengen de reservelaptops terug en bezorgen de examenformulieren aan de docent of de planningsdienst (volgens de campusspecifieke afspraken rond examens)

Dit verloop wordt meer in detail uitgelegd op deze kennispagina. Er is ook een cheatsheet beschikbaar voor de toezichters (NL / ENG), met op de voorkant een overzicht van dit verloop.

Het basisidee bij BYOD-examens is dat de student zoveel mogelijk zelf verantwoordelijkheid opneemt voor het oplossen van technische problemen met diens laptop. Als ondersteuning zijn hiervoor de webpagina’s go.odisee.be/examenhulp (NL) en go.odisee.be/examsupport (ENG).

Op de achterkant van de cheatsheet die elke toezichter krijgt (NL / ENG), staat een overzicht van de meest voorkomende technische problemen en wat je daarbij kan ondernemen. Bijna steeds gaat het om 1 van volgende 4 acties:

  • student naar Servicedesk sturen: problemen met wifi of login

  • student verwijzen naar online hulppagina’s go.odisee.be/examenhulp (NL) en go.odisee.be/examsupport (ENG)

  • ICTO contacteren via go.odisee.be/icto-support. Dit is wel enkel mogelijk voor IER-examens en op voorwaarde dat ze doorgaan tijdens kantooruren of op dinsdagavond, donderdagavond of zaterdagvoormiddag

  • student voorzien van reserve-laptop

Het examen zelf stel je op in Ans (meer uitleg vind je in deze kennisclips). 

Hierbij zal je een keuze moeten maken hoe je de betrouwbaarheid van je examen wil verhogen. Dit kan via Safe Exam Browser (die ervoor zorgt dat studenten niets kunnen doen buiten je examen) of Proctorio (die een schermopname maakt en ook beperkte mogelijkheden heeft om studenten te verhinderen buiten je examen te gaan). Omwille van de grotere kans op technische problemen raden we Safe Exam Browser enkel aan indien je dit grondig hebt voorbereid met al je studenten middels een testexamen en op voorwaarde dat deze testen ook positief verlopen zijn. Verdere info hierover vind je op deze kennispagina (NL / ENG)

Voor het examen zijn ook nog 2 documenten nodig, die je volgens de campusspecifieke afspraken bezorgt aan de planning (zelfde afspraken als een schriftelijk examen):

  • Infoblad voor de toezichters (NL / ENG)
    bevat afspraken i.v.m. het examen, de duurtijd, het wachtwoord dat je hebt ingesteld,…
  • Individueel examenformulier voor de studenten (NL / ENG)
    bevat afspraken i.v.m. het examen en dient om de eindtijd te laten noteren door de toezichter, net als de starttijd indien de student te laat was

Een overzicht van alle documenten die betrekking hebben op BYOD-examens, vind je op deze pagina.

Om de kans op technische problemen zo klein mogelijk te houden, is het noodzakelijk dat de studenten een aantal acties op voorhand ondernemen. Best geef je hen dan ook volgende instructies mee (bv. via je Toledo Ultra-cursus):

Om de kans op technische problemen tijdens een Bring Your Own Device examen zo klein mogelijk te houden, moet je op voorhand volgende acties ondernemen:

  1. Leg het Ans-testexamen af
    In het Ans-vak is een testexamen voorzien. Leg dit ruim op voorhand af op dezelfde laptop die je zal gebruiken tijdens het examens zelf.  Bij technische problemen kan je een oplossing zoeken op https://go.odisee.be/examenhulp (NL) of https://go.odisee.be/examsupport (ENG).

  2. Bekijk de kennisclips over Ans-examens
    Op https://go.odisee.be/ans-HowTo staan enkele korte kennisclips waarin wordt getoond hoe een Ans-examen verloopt en hoe Safe Exam Browser en/of Proctorio geïnstalleerd moeten worden.
  3. Test je wifi via campusroam uit
    Tijdens het examen is enkel gebruik van wifi via campusroam toegelaten, gebruik van een eigen hotspot (bv. via je smartphone) is verboden. Je test het gebruik van campusroam op voorhand on campus uit met de laptop die je ook tijdens het examen zal gebruiken. Bij problemen ga je langs bij Servicedesk.

  4. Laad je laptop volledig op vlak voor het examen en breng een lader mee
    Er zijn weliswaar een beperkt aantal stroompunten in het examenlokaal, maar niet voldoende om iedereen tijdens het hele examen van stroom te voorzien.

  5. Herstart je laptop volledig voor de start van het examen

Thuisexamens

Inhoud accordeon

Dit is enkel nog mogelijk binnen afstandsopleidingen of in uitzonderlijke omstandigheden (bv. medische noodzaak). Meer informatie vind je in de eerste vraag/antwoord op https://www.odisee.be/digitale-examens. 

Bij een digitaal thuisexamen gebruik je best Proctorio (inclusief opname van webcam en microfoon) om de betrouwbaarheid te verhogen. Meer informatie hierover, inclusief de geadviseerde instellingen, vind je op https://go.odisee.be/ans-betrouwbaarheid (NL) of https://go.odisee.be/ans-reliability (ENG).

Het basisidee bij BYOD-examens is dat de student zoveel mogelijk zelf verantwoordelijkheid opneemt voor het oplossen van technische problemen met diens laptop. Als ondersteuning zijn hiervoor de webpagina’s go.odisee.be/examenhulp (NL) en go.odisee.be/examsupport (ENG).

Indien de student het probleem zelf niet opgelost krijgt, kan de student jou als docent contacteren. Indien ook jij geen oplossing kan bieden, kan jij als docent ICTO contacteren (contactgegevens op go.odisee.be/icto-support). Dit is wel enkel mogelijk voor IER-examens en op voorwaarde dat ze doorgaan tijdens kantooruren of op dinsdagavond, donderdagavond of zaterdagvoormiddag.

Om de kans op technische problemen zo klein mogelijk te houden, is het noodzakelijk dat de studenten een aantal acties op voorhand ondernemen. Best geef je hen dan ook volgende instructies mee (bv. via je Toledo Ultra-cursus):

Om de kans op technische problemen tijdens een digitaal thuisexamen zo klein mogelijk te houden, moet je op voorhand volgende acties ondernemen:

  1. Leg het Ans-testexamen af
    In het Ans-vak is een testexamen voorzien door je docent. Leg dit ruim op voorhand af op dezelfde laptop die je zal gebruiken tijdens het examens zelf.  Bij technische problemen kan je een oplossing zoeken op https://go.odisee.be/examenhulp (NL) of https://go.odisee.be/examsupport (ENG).

  2. Bekijk de kennisclips over Ans-examens
    Op https://go.odisee.be/ans-HowTo staan enkele korte kennisclips waarin wordt getoond hoe een Ans-examen verloopt en hoe Proctorio geïnstalleerd moet worden.
  3. Zorg voor een goede internetverbinding

  4. Steek je laptop in de stroom of zorg ervoor dat hij volledig opgeladen is

  5. Herstart je laptop volledig voor de start van het examen

Enkele belangrijke aandachtspunten

Inhoud accordeon

Indien je wilt compenseren voor de gokkans tijdens examens met voorgedefinieerde antwoordmogelijkheden (zoals meerkeuzevragen), maken we in Odisee gebruik van een verhoogde cesuur en niet van aftrekpunten. Meer uitleg hierover (inclusief de manier waarop je dit instelt in Ans) vind je op deze kennispagina (NL / ENG).

Soms zal het hiervoor wel nodig zijn de ECTS-fiche aan te passen. Hiervoor overleg je best met je opleidingshoofd.

Vergeet niet zelf je studenten in te schrijven in je Ans-vak! Dit doe je via Toledo > tools > Ans > studenten inschrijven in Ans-vak. Best doe je dit nog een laatste keer kort voor het examen, zodat je zeker bent dat alle studenten ingeschreven zijn.

Ook voor heel wat studenten is het afleggen van een examen in Ans een nieuwe ervaring. Het is dan ook belangrijk dat je op voorhand goed communiceert over wat ze net kunnen verwachten en hoe ze zich kunnen voorbereiden (zie informatie hierboven).

Hoewel er ook een centrale communicatie gestuurd is naar alle studenten over digitale examens, leert de ervaring dat communicatie door de docenten zelf het meeste impact heeft.

Meer info?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *