Aan de slag met FeedbackFruits: een blik op de ervaringen van de docenten

In een voorgaande Digitaleren-tip konden jullie kennismaken met FeedbackFruits, de nieuwe tool om studenten digitaal beoordelingen en feedback te laten geven op het werk van anderen, van groepsleden of van zichzelf. Intussen zijn verschillende docenten aan de slag gegaan met FeedbackFruits in een Ultra-cursus of -community in Toledo. In deze Digitaleren-tip gaan we graag dieper in op hun eerste ervaringen.

Even opfrissen: waarvoor kan je FeedbackFruits gebruiken?

Group Member Evaluation

Wat? Je laat studenten een aantal criteria en/of een rubric invullen, eventueel aangevuld met een toelichting. De focus kan hierbij liggen op een (groeps)proces, een vaardigheid of een prestatie.

Voorbeeld? Studenten moeten na een groepsopdracht elkaar beoordelen op een aantal criteria, zoals inzet, inhoudelijke bijdrage, stiptheid en teamwerk.

In welke mate is dit nieuw? Dit is de opvolger van de Group, Peer and Self Assessment tool (GPS-tool), die je in Original-cursussen in Toledo kon gebruiken. 

Beoordelen aan de hand van de inschatting op criteria en bijkomende toelichting

Peer Review

Wat? Je laat studenten individueel of in groep een digitaal product indienen, waarna anderen in dit product opmerkingen kunnen voorzien, aangevuld met een beoordeling op basis van criteria en/of een rubric.

Voorbeeld? Elke student dient een voorlopige versie van een presentatie in, waarop twee andere studenten feedback geven. De student verwerkt deze feedback.

In welke mate is dit nieuw? Tot voor kort was er in Toledo geen tool beschikbaar om een proces van peer feedback op te zetten. Met FeedbackFruits lukt dit dus nu wel.

 

Feedback geven door middel van criteria uit een rubric met bijkomende toelichting in het document zelf

Ervaringen van de docenten met FeedbackFruits

In de loop van februari en maart 2024 is een bevraging via Microsoft Forms georganiseerd, met als doel de ervaringen van docenten met FeedbackFruits in kaart te brengen. In totaal zijn 40 docenten aangeschreven, van wie 14 docenten de vragenlijst hebben ingevuld. Dit komt neer op een responsgraad van 35%. De respondenten hebben zowel de Group Member Evaluation als de Peer Review van FeedbackFruits ingezet. Hieronder gaan we dieper in op de resultaten, waarbij we deze telkens illustreren met een grafiek en quotes.

FeedbackFruits gebruiken

Van alle respondenten vond 57% het gemakkelijk om te leren werken met FeedbackFruits; 43% blijft hierover neutraal. De frisse en professionele lay-out wordt meerdere keren als sterk punt vermeld. 

De werking wijst grotendeels zichzelf uit.
Zoveel opties om het naar je eigen wensen en noden aan te passen.

De helft van de respondenten vindt het eenvoudig om een FeedbackFruits-opdracht in te stellen. Het duidelijke overzicht van de verschillende stappen en het feit dat je een opdracht eenvoudig kan hergebruiken en delen met collega’s, ook in andere cursussen, draagt hiertoe bij. Het instellen van een opdracht vraagt wel de nodige afwegingen en tijd, zeker een eerste keer. Je hebt veel en uitgebreide opties, wat voor heel wat flexibiliteit zorgt. Tezelfdertijd leidt dit ertoe dat de leercurve hoger ligt.

Het aanmaken van de opdracht met de bijhorende criteria is een puzzelwerk, maar eens je het een aantal keer gedaan hebt, gaat ook dat best oké.
Resultaten interpreteren

Bij het peilen naar het raadplegen van de resultaten valt een gevarieerd beeld op: terwijl iets meer dan de helft van de respondenten het eenvoudig vindt om de resultaten te interpreteren, blijft een derde hierover neutraal en is 14% hier (helemaal) niet mee akkoord. Als sterk punt haalt men onder andere het overzicht van de ingestuurde resultaten aan, zowel voor de studenten die feedback geven als de studenten die feedback ontvangen. Een drempel vormt dan weer de grote hoeveelheid resultaten, wat tijd vraagt om er je weg in te vinden en deze goed te interpreteren. Een visuele samenvatting zou handig zijn.

Handige bundeling van de resultaten.
Ik zie niet in één oogopslag hoe een student functioneert in een groep.
Gebruiksgemak voor de student

Iets meer dan drie vierde van de respondenten geeft aan dat de studenten weten wat er van hen verwacht wordt als zij een FeedbackFruits-opdracht krijgen. Bijna evenveel respondenten stelt ook dat de studenten vlot kunnen werken met FeedbackFruits. Kortom, het wordt als een gebruiksvriendelijke tool voor de studenten beschouwd. Men stelt wel vast dat studenten niet altijd even kwaliteitsvolle feedback geven: het is belangrijk dat hier doorheen de volledige opleiding in geïnvesteerd wordt.

Het is duidelijk voor de studenten hoe ze ermee aan de slag kunnen.
Studenten moeten doorheen de opleiding getraind worden op het geven van peer feedback, in verschillende vakken.
Zinvolheid en toekomstig gebruik

Bijna alle respondenten vinden het zinvol om FeedbackFruits in te zetten als tool in hun onderwijspraktijk. Onder hen is 86% overtuigd om FeedbackFruits in de toekomst nog te gebruiken. 

Ga je graag zelf aan de slag met Feedbackfruits?

Om nog even een quote van een docent aan te halen:

Je moet je er wel even op toeleggen om het onder de knie te krijgen, maar er is zeker voldoende ondersteuning voorzien.

Die ondersteuning zetten we graag op een rijtje, dit voor docenten:

  • die al gewerkt hebben met de GPS-tool in Original-cursussen in Toledo en eenzelfde aanpak met FeedbackFruits willen opzetten in een Ultra-cursus.
  • die overwegen om volgend academiejaar met een Group Member Evaluation of een Peer Review van start te gaan.

Er zijn verschillende opties om ondersteuning te krijgen:

  • Boek een ICTO-begeleidingssessie en we zetten je graag op weg.
  • Doorloop zelfstandig de handleiding en/of de FAQ op de ICT-kennisdatabank. We werken deze stelselmatig bij.
  • Neem deel aan een workshop: zowel op de onderwijsdag van de cluster Bedrijfskunde op 25 juni als op de O-dag op 10 september staat er al een workshop gepland. Een workshop op maat van teams behoort ook tot de mogelijkheden.
Als je graag op de hoogte blijft over updates in FeedbackFruits kan je je inschrijven in het Microsoft Team Werken met FeedbackFruits.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *