Adaptieve bouwsteen in de kijker: Adaptieve video in Stornaway.io

In een eerdere Digitaleren-tip kwamen de vier pilootprojecten uit het VSF-project: “Adaptieve bouwstenen voor blended en afstandsonderwijs” reeds aan bod. De komende maanden zullen we samen de diepte induiken en meer in detail bekijken hoe adaptiviteit kan toegevoegd worden in verschillende door ICTO ondersteunde toepassingen. 

De docenten Clemens Soenen, Caroline Goeman en Koen Van Landeghem werkten samen voor het Labo Verpleegtechnieken op verschillende campussen aan een adaptieve video over inspuitingen.

Bij een adaptieve video activeer je de student door keuzes of vragen met antwoordmogelijkheden aan te bieden die het verdere verloop van de video voor die student bepalen. Bekijk alvast even een kort fragment uit het eindresultaat.

 

In de kijker: Verpleegtechnieken - Inspuitingen

In het opleidingsonderdeel “1 Geneeskunde en heelkunde” van de opleiding verpleegkunde leren studenten o.m. verpleegtechnieken aan rond intramusculaire en subcutane inspuitingen. Aan de hand van verschillende bronnen, waaronder een handboek, een e-course en een adaptieve video, kunnen de studenten zich voorbereiden op een begeleid oefenmoment op de campus.

De adaptieve video werd voorbereid tijdens verschillende overlegmomenten en digitaal ondersteund met de whiteboard-tool Miro om het vertakte (branching) scenario visueel voor te stellen en de verschillende verhaallijnen te bespreken.

Na het opnemen en monteren van het videomateriaal werd vervolgens het platform Stornaway.io gebruikt om de adaptieve video – conform het video script en branching scenario – samen te stellen. Het is via dit platform dat de videofragmenten worden gecombineerd met vragen en antwoordmogelijkheden waarbij elk antwoord aanleiding kan geven tot een nieuwe weg doorheen de videofragmenten.

De afgewerkte adaptieve video werd gepubliceerd in de Toledo-cursus voorafgegaan door een duidelijke instructie voor de studenten.

Kennismakingssessie voor docenten

Ter ondersteuning van docenten stellen we de “Snelgids Adaptieve video” beschikbaar, met dank aan María Lucero, specifiek voor wie met adaptieve video aan de slag zou willen gaan.

Op 26 januari 2024 herhalen we de kennismakingsessie voor docenten waarin we samen bekijken welke  adaptieve leerpaden of leermiddelen voor jouw situatie bruikbaar zouden kunnen zijn. 

Klik hier voor meer informatie over de kennismakingssessies (met inschrijflink).

Wens je meer informatie over video of kennisclips maken, monteren of adaptief maken, dan kan je hiervoor een ICTO-begeleidingssessie boeken bij Bart D’haenens of Joris Desseyn.

Credits

Met dank aan de opleiding verpleegkunde en in het bijzonder Clemens Soenen, Caroline Goeman en Koen Van Landeghem voor het scenario en ontwerp-, regiseer-, acteer- en opnamewerk. Dank aan meerdere studenten verpleegkunde voor het acteerwerk en de ondersteuning bij de opnames. Dank aan Joris van ICTO voor de ondersteuning bij het opname- en montagewerk. Dank aan Maria voor de onderwijskundige ondersteuning en professionalisering.

Deze adaptieve video kwam tot stand dankzij het VSF-project “Adaptieve bouwstenen voor blended en afstandsonderwijs“, gefinancierd door de Europese Unie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *