Ans, de nieuwe evaluatietool

Doordat de werking van xToledo ophoudt op 15 december 2024, zal vanaf dit academiejaar (’24-’25) een nieuw evaluatieplatform gebruikt worden: Ans. In deze herwerkte Digitaleren-tip willen we jullie laten kennismaken met deze nieuwe tool en op weg zetten naar de ondersteuningsmaterialen hierover. 

Ans heeft 2 functies: Je kan Ans ten eerste inzetten als toets- en examenplatform. Daarnaast is Ans het platform bij uitstek om als vragendatabank te gebruiken.

Ans als toets- en examenplatform

Met Ans kan je toetsen en examens opstellen met daarin een groot aantal verschillende vraagtypes. Daarbij heb je ook de mogelijkheid om in een opgave verschillende vragen aan elkaar te koppelen: zo kan je de studenten een case voorleggen, waarover ze vervolgens enkele meerkeuzevragen en enkele open vragen moeten beantwoorden. Ook wanneer je de vraagvolgorde in je toets laat randomiseren of je laat vragen trekken uit meerdere mogelijkheden (waardoor niet alle studenten diezelfde toets krijgen), zullen deze gekoppelde vragen steeds samen blijven.

vb_case_ans

Om de betrouwbaarheid te bevorderen kan je Ans combineren met ofwel de lockdownbrowser Safe Exam Browser ofwel met Proctorio. Safe Exam Browser verhindert studenten om andere websites of programma’s op hun computer te openen, behalve websites die je expliciet hebt gedefinieerd als toegelaten.

Tijdens het afnemen van het examen, krijg je als docent in Ans een duidelijk overzicht van het examenverloop: welke studenten zijn nog niet begonnen, wie is reeds bezig en wie heeft al ingediend.

Na het verbeteren krijg je uitgebreide overzichten en statistieken om de resultaten van de toets of examen te kunnen interpreteren, zowel op niveau van de toets zelf als op vraagniveau. 

Tot slot kan je een digitaal inzagemoment inplannen, zodat de studenten ook kunnen leren uit de fouten die ze gemaakt hebben.

Ans als vragendatabank

Hoewel het mogelijk is om vragen rechtstreeks in een toets te maken, biedt het toch veel voordelen om te werken met een itembank. Op die manier kan je vragen eenvoudig hergebruiken in andere toetsen of kan je werken met vragen die hieruit getrokken worden, zodat niet alle studenten diezelfde vragen krijgen.

Een grote meerwaarde van Ans is dat een itembank niet gekoppeld is aan een specifiek vakJe kan diezelfde itembank dus gebruiken voor meerdere vakken en overheen meerdere academiejaren. Ook maakt dit het samenwerken met collega’s die een soortgelijk vak geven eenvoudiger.

Van (x)Toledo naar Ans

Wanneer je in het verleden reeds gewerkt hebt met toetsen in Toledo of xToledo, heb je waarschijnlijk toetsvragen die je wilt blijven gebruiken. Goed nieuws: het is mogelijk om via een export-import je toetsvragen over te zetten. Voor enkele vraagtypes moet je in Ans nog wel een aantal aanpassingen maken. Ook de puntenverdeling, zeker wanneer je werkt met giscorrectie of bonuspunten, zal je steeds even moeten controleren en aanpassen waar nodig.

Vanaf 15 december 2024 zullen Toledo en xToledo niet meer beschikbaar zijn. Indien je vragen wilt overzetten, zal je dit voordien moeten doen.

Meer info over het overzetten van (x)Toledo naar Ans

Timing en ondersteuning

Vanaf academiejaar ’24-’25 zal xToledo niet meer gebruikt worden als examenplatform (vanaf 15 december ’24 zal het ook effectief niet meer bereikbaar zijn). Tijdens het eerste semester van dit academiejaar zullen er dan ook verschillende vormen van ondersteuning beschikbaar zijn:

  • Basisopleiding Ans (zowel datum als uur aanduiden)
    Deze online opleiding, waarin je uiteraard ook zelf aan de slag gaat in Ans, wordt gegeven door ICTO en bestaat uit 2 delen:

    Basisopleiding deel 1 (identieke sessies op wo 16/10, vr 18/10, di 19/11 en do 21/11, telkens van 13u-15u):

    • introductie Ans
    • aanmaken van opgaven met vragen
    • opstellen van een toets vanuit een itembank (= vragenpool)
    • toets aanbieden aan studenten
    • toets verbeteren en resultaten analyseren

    Basisopleiding deel 2 (identieke sessies op wo 23/10, vr 25/10, di 26/11 en do 28/11, telkens van 13u-15u):

    • structuur aanbrengen in je itembank
    • vragen laten trekken uit een itembank
    • toevoegen van Proctorio of lockdown browser
    • Voor dit deel is het noodzakelijk om eerst deel 1 te hebben gevolgd, vermits hierop voortgebouwd wordt.
  • Individuele Ans-sessie
    Tijdens een Ans-sessie van 1u kan je specifieke vragen betreffende jouw testen en examens in Ans bespreken. Dit is ook absoluut aangeraden indien je pools wilt overzetten van xToledo naar Ans.
  • Kennisclips Ans
    In een reeks kennisclips wordt het volledige proces van opstellen van opgaven over het aanmaken en afnemen van een toets tot het exporteren van de resultaten doorlopen.
  • Kennispagina’s Ans
    Op deze kennispagina’s vind je een tekstuele uitleg met screenshots van het volledige proces in Ans.
Voor eind oktober verschijnt er ook nog een studententip over Ans. voorlopig kunnen studenten reeds terecht op een pagina waarin de belangrijkste stappen getoond worden in enkele kennisclips.

Ondersteuning tijdens Ans-examens

Als docent heb je het volledige test- en examenproces in Ans zelf in handen. Voor bepaalde examens kan er technische online ondersteuning voor jou als docent voorzien worden. Dit is enkel mogelijk als aan volgende voorwaarden voldaan wordt ( zie ook informatie op Odisee.be):

  • het betreft een officieel IER-examenmoment
  • het vindt plaats tijdens de kantooruren, op dinsdag- of donderdagavond of op zaterdagvoormiddag
  • het is tijdig aangevraagd (minimaal 2 weken op voorhand)

Als je ondersteuning wilt tijdens je examen – en je voldoet aan de voorwaarden – moet je dit aanvragen via een ticket (https://go.odisee.be/Ans-ticket)

Extra informatie

Aan de slag in Ans
Informatiepagina van de Associatie KU Leuven over Ans. Hierop vind je ook opnames van enkele professionaliseringssessies die zij hierover reeds gegeven hebben (wordt voortdurend verder uitgebouwd).

Ans helpcenter
Hulppagina van Ans zelf. Hier vind je van elke functie of optie binnen Ans de volledige uitleg.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *