Beelden genereren met AI

Wat zijn AI-beeldgeneratoren?

AI-afbeeldingsgeneratoren maken gebruik van getrainde kunstmatige neurale netwerken om afbeeldingen te creëren. Deze generatoren kunnen originele, realistische beelden maken op basis van tekstuele input in natuurlijke taal. Wat ze opmerkelijk maakt, is hun vermogen om stijlen, concepten en eigenschappen samen te voegen tot artistieke en contextueel relevante beelden. 

Aan de slag

Intussen onstaan haast elke dag gratis en betalende online tools die beelden met artificiële intelligentie genereren. We beperken ons hier tot enkele die voor jou als Odisee-personeelslid vlot bruikbaar zijn.

Copilot is een AI assistent die geïntegreerd kan worden in de tools van Microsoft. Daar waar je bij de gekende tool ChatGPT een abonnement moet afsluiten om toegang te krijgen tot het GPT-4 model, hoeft dat bij Copilot niet. Microsoft en Odisee nemen die kosten op zich, zodat jij als docent toegang krijgt tot wat de kunstmatige intelligentie van OpenAI te bieden heeft.

Surf naar https://copilot.microsoft.com/ en meld aan met je werk(Odisee)-account.

Eens aangemeld, zal je in de rechterbovenhoek je e-mailadres en een groen balkje met daarin het woord “protected” zien staan.

Centraal onderaan de pagina kun je nu omschrijven welk soort afbeelding je wilt laten genereren via een welomschreven opdrachtprompt.

Enkele prompt-voorbeelden:

  • Creëer een beeld van…
  • Genereer een uitgestrekt landschap van…
  • Maak een logo voor…
  • Teken een abstract kunstwerk van…
  • Bedenk een futuristisch ontwerp van…
  • Maak een levendig panorama waarin…
  • Toon me een beeld van dichtbij van…

Het kan even duren voordat Copilot reageert. Vergeet ook niet verder naar onderen te scrollen, aangezien het scherm dat niet altijd automatisch doet. De app genereert vier afbeeldingen; klik vervolgens op de afbeelding die je het meeste aanspreekt.
Ook kun je de afbeelding aanpassen op basis van suggestie-prompts die onder het beeld staan.

Klik met je linkermuisknop op het gewenste ontwerp. Via je rechtermuisknop kun je de afbeelding bewaren op je computer.

Ook in de Ultra-cursussen van Toledo kun je AI gebruiken om bijvoorbeeld afbeeldingen aan te maken voor een leermodule of als prentje in een stuk tekst of document.
Bij het icoontje voor “afbeeldingen” kies je er voor “Afbeeldingen genereren”:

Sinds 2022 heeft het gebruiksvriendelijke ontwerpplatform Canva een eigen AI-tekst-naar-afbeelding generator gelanceerd. Voortaan zitten alle AI-tools van Canva gebundeld onder de knop “Magic Studio”. Zo kun je niet alleen tekst laten omzetten in fotorealistische AI-afbeeldingen, je kunt ook korte video’s laten genereren.


Foto’s van slechte kwaliteit kun je er opschalen met de “Image upscaler”.
Met de “Magic Eraser” kan je (storende) delen van foto’s naadloos laten verdwijnen.

Surf naar https://firefly.adobe.com/.
Kies rechtsboven voor de ovalen knop “Sign in”.
Kies vervolgens de link “Meld je aan”.
Vul er je Odisee-adres in, klik op doorgaan en laat weten dat het om een bedrijfs- of schoolaccount gaat.
Volg de Authenticator-aanwijzingen om het aanmeldproces te voltooien.

Omschrijf onder de afbeelding, links van de blauwe “Genereren”-knop, het beeld dat je wil laten genereren.

Wanneer je over de afbeelding beweegt, kun je via het pijltjesicoon de afbeelding downloaden naar je computer.

Via Firefly kun je ook bestaande foto’s aanpassen. Denk dan aan het genereren van een andere achtergrond of het toevoegen van extra beeldmateriaal aan een bestaande foto. 

Surf daartoe naar https://firefly.adobe.com/upload/inpaint/ en laad je te bewerken foto op.

Geef een prompt in, links van de blauwe “Genereren”-knop.

 

Auteursrecht

Momenteel bestaan er geen strikte richtlijnen met betrekking tot het auteursrecht van door AI gegenereerde inhoud. Hoewel auteurschap doorgaans op nationaal niveau wordt beslist, is de Europese Commissie bezig met wetgeving op dit gebied. Waarschijnlijk zal een norm worden gehanteerd, waarbij een aanzienlijke hoeveelheid menselijke input vereist is om auteursrecht te claimen voor werken waarin AI-algoritmes een rol hebben gespeeld.

Wanneer je als docent AI-afbeeldingen wilt gebruiken in cursusmateriaal, kun je dit gerust doen. Houd er echter rekening mee dat dit niet betekent dat je de eigenaar bent van het auteursrecht op de afbeeldingen of dat je er exclusieve rechten op hebt.

Kritische bemerkingen en beperkingen

Soms gaan beeldgeneratoren wel eens de mist in. Zo pauzeerde Google de beeldgenerator Gemini begin dit jaar na klachten over diversiteit. 
Historische figuren zoals Duitse soldaten uit het jaar 1943, Vikingen of grondleggers van de Verenigde Staten werden afgebeeld met verschillende etnische achtergronden, terwijl die historische figuren blanke personen waren. Meteen een aanvulling in de 
politiek/etisch/maatschappelijk discussie over AI. Voorvallen als deze kunnen immers leiden tot extreem “progressieve” of “conservatieve” AI-modellen.

Bij tests in de opleiding gezondheidszorg bleek dat medische prompts vaak beantwoord worden met de melding: “Het spijt me, maar ik kan niet verdergaan met dit verzoek.”

Ook het correct weergeven van het aantal of de vorm van vingers van personen is een hele uitdaging voor beeldgeneratoren.

Dat komt omdat vingers “flexibel” zijn en vele vormen aan kunnen nemen. Maar ook omdat in historisch bronmateriaal (kunstwerken) ledematen bijvoorbeeld langer of eleganter werden afgebeeld. Zo staan de handen van de personen in de Aardappeleters van Van Gogh bijvoorbeeld in schril contrast met de handen van pakweg het Melkmeisje van Vermeer.

Op ecologisch vlak is het telkens opnieuw genereren van afbeeldingen met AI een proces dat aanzienlijk meer rekenkracht en energie vereist dan het simpelweg opzoeken van een bestaande afbeelding via een zoekmachine zoals Google. Dit komt omdat AI-modellen complexe algoritmen gebruiken om nieuwe beelden te creëren, wat een intensief gebruik van hardware en energiebronnen met zich meebrengt. Zo verbruikt AI tot 25 keer meer energie dan een zoekopdracht in Google.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *