E-books aanbieden in Toledo-leerpaden

Met de e-publicaties geven we studenten automatisch en gratis twee versies van de verplichte cursusteksten: een pdf-versie voor print en persoonlijk gebruik én een gedeeld online e-book als didactisch instrument. Nieuw in het e-books-platform is de mogelijkheid om de link of weergave van je e-book bewust te beperken, bijvoorbeeld tot een specifiek hoofdstuk of een pagina met oefeningen. 

In deze Digitaleren-tip leer je hoe je (een deel van) je e-book kan aanbieden als link of ingesloten in een document van je (nieuwe) Toledo-cursus. 

Je leert dus ook hoe je optimaal je e-book kan laten renderen in het leerpad dat de studenten via Toledo doorlopen.

(Vooraf) Waar je best eerst even bij stilstaat...

De eerste vraag is natuurlijk of je als docent gebruik wil maken van een handboek, een zelfgeschreven cursus of ander verplicht studiemateriaal. Die vraag gaan we in deze tip niet beantwoorden, maar als je kiest voor een zelfgeschreven cursus, dan kan je daarbij ook nog volgende vragen overwegen:

  • Wens ik een cursus die de studenten als geheel kunnen afdrukken of is dat niet strikt noodzakelijk?
  • Wil ik vooral met tekst en afbeeldingen werken die ik aanvul met video, websites en eventueel oefeningen of wil ik vertrekken van multimedia (video, audio, interactieve oefeningen) en deze d.m.v. bindteksten samenbrengen in een online cursus?
  • Wat is de verhouding tussen mijn cursus, mijn PowerPoints en eventuele kennisclips die ik als docent ook kan maken?
  • Hebben studenten écht deze cursus nodig bij de voorbereiding op de evaluatie of kunnen ze ook zonder cursus slagen? Is deze cursus dus eigenlijk wel verplicht?

Heb je nog geen antwoord op deze vragen?
Boek dan een ICTO-begeleidingssessie om dit samen te bespreken 

Ga er in deze Digitaleren-tip even vanuit dat:

studenten jouw cursus graag willen kunnen afdrukken. De cursustekst de leerinhouden bevat die de studenten moeten verwerken en dat andere studiematerialen aanvullend zijn bij deze cursus of ingezet worden voor activiteiten tijdens contactmomenten.

Wie nieuw is bij Odisee of nog wat onzeker over wat een “gedeeld online e-book” eigenlijk is, kan terecht in de e-Course: “Als docent van start met onderwijstechnologie aan Odisee”.

Na aanmelden met je Odisee-account, maak je in het hoofdstuk e-publicaties kennis met termen als e-publicaties, e-books, verrijkingen en notitiepagina’s.

In de Digitaleren-tip “Text in an online world: To read or not to read (the e-book)” wordt beschreven waarom het gebruik van tekst zowel positief als negatief kan zijn en hoe je als docent o.m. een e-book kan inzetten om de negatieve effecten te vermijden.

Studenten kunnen steeds de Handleiding voor studenten raadplegen. Ook dit kan voor jou als docent meer informatie geven over de e-publicaties en e-books. Je kan trouwens ook deze handleiding als pdf-bestand downloaden.

Hieronder zie je ook hoe een online e-book* volledig ingesloten kan worden in een webpagina, zoals in deze Digitaleren-tip of in een Toledo-document.

* We hebben hier een publieke versie van de handleiding gedeeld. Studenten en personeel moeten steeds eerst aanmelden op ebooks.odisee.be om hun e-books online te kunnen bekijken.

Via het driepuntenmenu en de optie “Paginaweergave” kan je de weergave aanpassen naar “1 pagina over volle breedte” waardoor dit beter leesbaar wordt.

Wat is er nieuw in de e-books?

Sinds februari 2024 werd het dialoogvenster aangepast waarmee je een link naar een specifieke pagina in je e-book kan ophalen. 

Er werden drie aanpassingen gedaan:

  1. Je kan ingeven dat een e-book op een specifieke (oneven) pagina moet starten, maar ook dat deze maar tot een specifieke (even) pagina mag getoond worden.
  2. Je kan van deze beperkte weergave een link naar het klembord kopiëren.
  3. Je kan van deze beperkte weergave een insluitcode naar het klembord kopiëren eveneens voor gebruik in andere toepassingen, waaronder Toledo of de Odisee e-courses..

Meer technische details hierover kan je vinden in de eBooks FAQ-vraag: 14 – eBooks – FAQ (Personeel) – Hoe kan ik het e-book toevoegen aan mijn Toledo-cursus?

Wat is er nieuw in Toledo?

Een van de grote veranderingen in de nieuwe Ultra-cursussen van Toledo is de mogelijkheid om een Toledo-document te maken. In dat Toledo-document kan je verschillende blokken met inhoud combineren.

  • Het inhoudsblok is het meest voor de hand liggende blok omdat je er teksten en afbeeldingen maar ook bestanden, hyperlinks en andere media mee kan toevoegen.
  • Het html-blok is voor deze Digitaleren-tip interessanter omdat je er de insluitcode die je zopas kopieerde ook mee kan toevoegen aan het Toledo-document.

In de volgende kennisclip zie je hoe de docent de weergave van het e-book beperkt tot een hoofdstuk van de cursus en deze vervolgens als link in een inhoudsblok én als ingesloten e-book aanbiedt aan de studenten.

Opgelet: Zowel docenten als studenten moeten al aangemeld zijn op https://ebooks.odisee.be om de insluitcode voor de officiële e-books te laten werken.

Alles kan altijd beter.

Aan de insluitcode die je kopieerde kan je in Toledo best nog even de volgende code toevoegen op de juiste plaats:

<iframe width=”95%” height=”600″ src=”…

Daarmee wordt het blokje voor het e-book voldoende groot voor de studenten. We vroegen reeds aan de leverancier om dit standaard toe te voegen aan de insluitcode.

Wil je de studenten vanuit de leermodule liever een link naar (de beperkte weergave van) het e-book aanbieden, dan kan je via Maken > + > Koppeling de gekopieerde link gebruiken.

Meer informatie en ondersteuning

Toledo-documenten, Toledo-leermodules, Toledo-leerpaden?
Wil je graag eens de termen op een rijtje, bekijk dan deze Toledo FAQ-vraag.

Je kan meer informatie vinden over de nieuwe link of insluitcode in de E-books FAQ-vraag: Hoe kan ik het e-book toevoegen aan mijn Toledo-cursus?

In de Snelgids voor docenten vind je ook meer informatie over het aanmaken en bewerken van documenten.

Je kan ook met (een kleine) groep docenten op maat een workshop “Werken met e-books” aanvragen bij ICTO of individueel een ICTO-begeleidingssessie boeken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *