DIGITALEREN.BE
Flexibel leren in collaboratieve lokalen
Heel wat leerdoelen die je met je lessen wil bereiken, veronderstellen een actieve participatie van de studenten. Soms is individueel actief deelnemen echter niet voldoende en is een echte interactie tussen de studenten noodzakelijk. Dit sluit ook sterk aan bij de noden vanuit het werkveld, waarin samenwerken binnen een team een essentiële vaardigheid is.
Traditionele leslokalen zijn echter niet optimaal uitgerust voor collaboratieve werkvormen. Het is meestal immers niet eenvoudig om de vaste frontale opstelling van tafels en stoelen te transformeren tot eilanden waarrond studenten kunnen zitten tijdens groepsopdrachten. Om aan deze nood tegemoet te komen, zijn er op Odisee verschillende collaboratieve lokalen ingericht.

Flexibiliteit
Het basisidee binnen deze collaboratieve lokalen is flexibiliteit. Het moet eenvoudig zijn om de opstelling van het lokaal snel aan te passen aan de werkvorm die je wilt gebruiken.
Stel dat je de studenten zelfstandig een onderzoek wilt laten uitvoeren naar de gevolgen van de Koude Oorlog. Aan het begin van de les geef je een gezamenlijke uitleg, waarbij alle studenten zich naar de voorkant van het lokaal keren. Vervolgens worden ze onderverdeeld in groepjes van 3 studenten, waarbij 3 groepjes zich focussen op de sociaal-economische gevolgen, 3 op de culturele gevolgen en 3 op de wetenschappelijke gevolgen. In deze fase worden 9 kleine eilandjes gecreëerd waarrond telkens 2 of 3 studenten kunnen zitten. Vervolgens worden de kleine groepjes geclusterd tot 3 grote groepen waarin alle aspecten vertegenwoordigd zijn. Zo komen ze tot een overzicht van de verschillende soorten gevolgen die ze visualiseren in een digitale mindmap. Hiertoe worden de tafels verplaatst tot 3 grote eilanden waarrond telkens 9 studenten plaatsnemen. Gedurende beide collaboratieve fasen kan je je als docent eenvoudig verplaatsen tussen de groepjes.
Dit veronderstelt zowel dat het meubilair eenvoudig verplaatsbaar is (bv. door verrijdbare tafels te voorzien) en dat er voldoende ruimte is om aparte eilanden te creëren.
Didactische ICT-uitrusting
Alle collaboratieve lokalen beschikken over een specifieke ICT-uitrusting, maar deze kan variëren van een basisuitrusting tot een meer uitgebreide configuratie.
In het lokaal is vooraan minstens 1 centraal scherm aanwezig. In sommige lokalen betreft het een beamerscherm, in andere een groot beschrijfbaar TV-scherm (C-touch of Samsung) waarop je je computerbeeld kan weergeven en vervolgens aantekeningen kan maken. Bij deze laatste heb je ook de mogelijkheid om het TV-scherm te gebruiken als een digitaal whiteboard, zonder dat je pc erop aangesloten is.
Als docent sluit je je pc best steeds bedraad aan (HDMI-kabel en eventuele aanwezige USB-kabel) , maar studenten kunnen ook draadloos hun computerbeeld op het centrale scherm weergeven.
In de meeste lokalen met een TV-scherm is er ook de flexibiliteit om het scherm op een verrijdbare voet te verplaatsen tussen enkele locaties in het klaslokaal waar de nodige aansluitingen aanwezig zijn.
Tijdens de gezamenlijke uitleg aan het begin van de les, ondersteun je de uitleg van de opdracht met een beperkte presentatie. Hiervoor heb je je pc via HDMI en USB aangesloten. De belangrijkste elementen kan je tijdens je uitleg markeren met de aanwezige digitale pen. Op het einde van de opdracht, toont elke groep de mindmap die ze gemaakt hebben door deze draadloos door te sturen naar het centrale scherm.
Klik hier voor verdere uitleg over het praktische gebruik van de lokalen.
In het lokaal is vooraan minstens 1 centraal scherm aanwezig. In sommige lokalen betreft het een beamerscherm, in andere een groot beschrijfbaar TV-scherm (C-touch of Samsung) waarop je je computerbeeld kan weergeven en vervolgens aantekeningen kan maken. Bij deze laatste heb je ook de mogelijkheid om het TV-scherm te gebruiken als een digitaal whiteboard, zonder dat je pc erop aangesloten is.Als docent sluit je je pc best bedraad (HDMI-kabel en de USB-kabel) aan, maar studenten kunnen ook draadloos hun computerbeeld hierop weergeven.
In de meeste lokalen kan de TV op een verrijdbare voet verplaatst worden tussen enkele locaties in het klaslokaal waar de nodige aansluitingen aanwezig zijn.
Daarnaast zijn er in dit type lokaal ook verschillende extra schermen aanwezig die studenten kunnen gebruiken tijdens hun groepswerk. Hierdoor moeten ze niet tezamen kijken op 1 laptopscherm (of elk kijken op het eigen laptopscherm), maar kunnen alle groepsleden gezamenlijk kijken naar 1 groter scherm. Het beeld dat hierop weergegeven wordt is afkomstig van de laptop van een van de groepsleden, maar uiteraard kan dit eenvoudig afgewisseld worden. Het gebruik van een centraal scherm per groepje stimuleert het samenwerken aan een gemeenschappelijk digitaal resultaat (tekst, presentatie,…).
Tijdens de gezamenlijke uitleg aan het begin van de les, ondersteun je je uitleg van de opdracht met een beperkte presentatie. Hiervoor heb je je pc via HDMI en USB aangesloten. De belangrijkste elementen kan je tijdens je uitleg markeren met de aanwezige digitale pen.
Bij het maken van de mindmap, opent 1 student op zijn/haar pc het afgesproken programma waarin de mindmap gemaakt zal worden. Deze laptop wordt (bedraad of draadloos) aangesloten op het scherm, waardoor alle studenten duidelijk kunnen zien hoe ze samen de mindmap construeren. Op het einde van de opdracht, toont elke groep de mindmap die ze gemaakt hebben door deze draadloos door te sturen naar het centrale scherm.
Klik hier voor verdere uitleg over het praktische gebruik van de lokalen.