Gamification met Actionbound

** Artikel werd bijgewerkt in 2019 en 2022. **

Met Actionbound creëer je snel en gemakkelijk interactieve en multimediale leerwandelingen voor Smartphone en Tablet (iOS of Android).

Actionbound is een sterke toepassing  om in het onderwijs aan de slag te gaan met ‘gamification’. Het principe van gamification is dat spelelementen uit de virtuele wereld (levels, missies, punten, beloningen) binnengebracht worden in de echte wereld.

Een Actionbound wordt gecreëerd via de computer. Een bound wordt vervolgens gespeeld via de Smartphone en Tablet (iOS of Android). Bij de start en aan het eind van een activiteit heb je een internetverbinding nodig, maar activiteiten zelf kunnen ‘offline’ gespeeld worden.

Het is mogelijk om volgende elementen in te bouwen in een ‘bound’:

  • levels: die in een vaste volgorde of in een vrije volgorde dienen doorlopen te worden;
  • informatiescherm: tekst, afbeeldingen, video;
  • quiz: verschillende vraagtypes en puntentoekenning met heel wat opties;
  • missie: opdrachten waarbij iets moet uitgevoerd worden en het bewijsmateriaal kan vastgelegd worden op foto of video;
  • qr-code scannen: op locatie moet een qr-code gescand worden om nieuwe info of opdrachten te ontsluiten;
  • gps: via een kaart of pijlen dient een bepaalde gps coördinaat bereikt te worden;
  • survey: bevraging waar geen punten aan toegekend worden;
  • tornooi: tussen leden van een groep.

Wil je zelf aan de slag gaan met een bound om eens te ervaren wat leren met Actionbound inhoudt? Download de gratis app Actionbound op je iOS of Android toestel.
Download het pdf bestand ‘Straatkunst‘ met info om van start te gaan en QR-codes om levels te ‘openen’. Het gaat om een activiteit die gemaakt werd voor en gespeeld werd/wordt door studenten van de lerarenopleiding lager onderwijs in het kader van de module muzische school.

Om zelf aan de slag te gaan creëer je een account via ‘Sign up‘. Via ‘Private use‘ kan je gratis aan de slag. Dit is ideaal om de toepassing te leren kennen en de mogelijkheden uit te testen.

Eens je beslist om het onderwijskundig in te zetten neem je contact op met ict-icto@odisee.be en dan kan je account opgenomen worden als co-author in onze schoollicentie waarna je de activiteiten kan uitrollen bij studenten. Het is eveneens mogelijk om zelf ‘instant accounts’ aan te maken waarmee jouw studenten zelf activiteiten kunnen bouwen (die jij dan ook ziet staan in een folder via jouw account).

Onderstaande instructievideo van 8′ zet je op weg om je eerste ‘bound’ te creëren. Voor meer info en ondersteuning kan je altijd terecht bij team ICTO.

Een krachtige nieuwe feature is dat je kan werken met (een combinatie van) voorwaarden via de optie ‘switch’ (die je eerst dient te activeren via ‘settings’).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *