DIGITALEREN.BE
Interactieve antwoordsystemen
In het verleden namen we reeds regelmatig een interactief antwoordsysteem (vb. Kahoot, Socrative, Shakespeak, Padlet) onder de loep met als doel om alle studenten actief aan het leren te zetten. Intussen zijn er her en der interessante updates.
Nieuw?
Ben je nog niet vertrouwd met Interactieve antwoordsystemen? Neem dan gratis deel aan de digitale zelfstudiecursus van de lerarenopleiding.
Werkvormen
Hieronder maak je kennis met enkele manieren om interactieve antwoordsystemen zoals Socrative, Plickers, Padlet, Tricider, Shakespeak, Mentimeter of Wooclap in te zetten in je les.
Plickers update
Wanneer je over weinig of geen media beschikt is Plickers dé oplossing. Een smartphone of tablet met internet (wifi of mobiele data) en een set afgedrukte kaartjes voor de leerlingen is alles wat je nodig hebt. In onderstaande screencast leer je hoe je met een computer, smartphone en Plickers-kaarten je studenten interactief aan het denken zet.
Padlet update
Padlet biedt je de mogelijkheid om heel snel een interactief prikbord te creëren waarop leerlingen via een link of QR-code zelf inhouden kunnen plaatsen die ze ook van elkaar kunnen zien. Inhouden kunnen bestaan uit tekst, afbeeldingen, video en audio.
Sinds de vorige update is het mogelijk om meer structuur aan te brengen in je digitaal prikbord. Zo kan je bijvoorbeeld categorieën maken waaronder ideeën kunnen gepost worden. Een andere nieuwigheid is dat je kan kiezen voor een sjabloon waarbij ideeën kunnen verbonden worden met pijlen.