DIGITALEREN.BE
Kennisclips: hoe pak ik dit technisch aan?
Deze Digitaleren-tip gaat dieper in op de technische kant om kennisclips te maken. Kom je ook graag meer te weten over hoe je dit didactisch aanpakt? De Digitaleren-tip ‘Kennisclips: hoe begin ik hieraan en waarop moet ik letten‘ zet je op dat vlak graag verder op weg.
Benodigdheden en aandachtspunten
Eens je script klaar, installeer je jezelf in een stille ruimte met voldoende licht, liefst daglicht. De beste akoestiek heb je in een ruimte die bemeubeld is en waar liefst tapijt op de vloer ligt. Schakel de telefoon uit, zet je kat buiten en hang een briefje ‘niet storen’ op de deur. Houd het script bij de hand en/of plaats een leidraad vlot leesbaar in je gezichtsveld. Hier vind je een checklist die je zelf nog verder kan aanvullen.
Test de techniek ook even vooraf uit:
- Kadrering: zorg voor een beetje ruimte tussen de bovenkant van je hoofd en het schermkader. Vermijd al te veel storende of overbodige elementen op de achtergrond. Kijk ook naar de ‘kleine lettertjes’: wat komt er in beeld?
- Schermresolutie: neem op in HD (720p) of full HD (1080p).
- Geluid: Test!
Voorkom “peaking” ( d.w.z. je audiometer die in het rood gaat). Let erop dat je invoer van het opnameprogramma via de (betere dan de ingebouwde) externe microfoon gebeurt. - Belichting: zoek het daglicht op – idealiter met je gezicht aan het raam, vermijd tegenlicht en doe het kunstlicht (bijvoorbeeld een welgemikte bureaulamp) aan, zeker als het te donker is. Hoe klaarder je beeld, hoe mooier het camerabeeld.
Beschikbare hardware in onze AVM uitleendiensten:
- Logitech C920 webcam
- Elgato Facecam (vanaf april 2022 – onder voorbehoud van levertermijnen)
- Elgato draagbaar (10 kg) greenscreen (vanaf april 2022 – onder voorbehoud van levertermijnen)
- Blue Snowball USB microfoon
Opnemen
Kaltura Capture is schermopname-software die, gekoppeld aan Toledo, in de markt is gezet voor (lange en lineaire) lesopnames.
Je kunt de software uiteraard ook gebruiken voor het opnemen van een kennisclip. De opnamemogelijkheden en instellingen zijn echter heel beperkt. Het is geschikt voor een “quick win”-opname waarin je bijzonder snel of onverwacht een toelichting moet geven over een specifieke vraag of onderwerp.
Het is voor MS Windows-gebruikers mogelijk om sinds PowerPoint 2016 (SP2), 2019 of Office 365 (voor thuisgebruik te downloaden via http://portal.office.com) bij een slideshow gesproken tekst en je videobeeld (optioneel) toe te voegen. Je kunt er ook korte stukjes kennisclips over andere programma’s (= screencasts) of extra video- en fotomateriaal toevoegen. Dit alles kun je dan exporteren als een aaneengesloten videobestand. Het voordeel van het werken met PowerPoint als kennisclip-tool, is dat het om een vertrouwd programma gaat en de leercurve beperkt is.
Bovendien kun je er, dankzij het inspreken per slide, ook heel duurzaam mee werken. Zo volstaat het om bijvoorbeeld één slide aan te passen/opnieuw in te spreken wanneer die slide niet langer actueel of correct zou zijn.
Praktisch mee aan de slag: klik hier
Camtasia studio is uitstekende software voor het opnemen van kennisclips.
In hetzelfde programma kun je de video ook erg uitgebreid nabewerken (zie rubriek “Bewerken” hieronder).
OBS of Open Broadcaster Software staat in de markt als software waarmee je live kunt streamen naar verschillende platformen. Maar het is ook een uitstekende tool om er opnames mee te maken.
Een voordeel van OBS is dat je verschillende ‘scenes’ vooraf kan klaarzetten en dat je tijdens je opname van de ene scene naar de andere kan schakelen met een vloeiende overgang. Dit draagt bij aan de dynamiek van je kennisclip. OBS is ook zeer geschikt wanneer je meerdere bronnen tegelijkertijd wilt opnemen (bv. het beeld van meerdere camera’s, zelfs bronnen die niet rechtstreeks met je pc verbonden zijn) of wanneer je wil werken met greenscreen-technologie zonder al te veel tijd te moeten stoppen in nabewerking achteraf.
Bewerken
Wanneer je met Kaltura Capture een kennisclip hebt opgenomen, wordt die meteen ook online gepubliceerd. Je kunt de video niet lokaal bewerken. De online nabewerkingsmogelijkheden zijn heel beperkt, namelijk enkel ruw bijsnijden en knippen.
We raden je ook aan om je online bewerkte versie altijd onder een andere naam te bewaren dan de originele opname.
De Windows Video Editor is software die standaard bij Windows 10/11 wordt geleverd. Je kunt er basisbewerking mee uitvoeren, zoals videobestanden bijsnijden en van titels, achtergrondmuziek of leuke effecten voorzien. Het is echter niet mogelijk het opgenomen geluid te bewerken of met verschillende laagjes (vb. foto bovenop je video) te werken.
Met Camtasia Studio kun je video bewerken en animatie of effecten toevoegen aan je initiële opname. Ook de audio kun je bewerken. Ook kun je werken in verschillende beeldlagen om zo tot knappe beeld- en infocomposities te komen. Het is hét programma voor het maken van knap uitgewerkte kennisclips.
Openshot is een gratis videobewerkingsprogramma. Ook hier kun je werken in verschillende lagen, je video bijsnijden, voorzien van effecten of extra tekstuele gegevens. De mogelijkheden zijn echter meer gericht op “pure” videobewerking.
Ontsluiten en verrijken
Een video- of audiobestand kun je afgeschermd ontsluiten via Kaltura My Media. Het is een onderdeel van Toledo waardoor je bijvoorbeeld ook na kunt gaan wie je opname heeft bekeken en hoe lang er bijvoorbeeld werd gekeken. Ook scores op interactieve vragen in de video kun je er opvragen. Behalve het toevoegen van “hotspots” met doorklikmogelijkheden in je video kun je via Kaltura My Media ook online quizvragen in je video verwerken. De opname zelf hoeft daarvoor niet met Kaltura te zijn gemaakt. Je kunt om het even welke video opladen naar Kaltura om de (interactieve) video langs die weg te ontsluiten. Automatische ondertiteling is eveneens mogelijk.
Wanneer je over een Google-account beschikt, kun je video-opnames ontsluiten via Youtube. Let daarbij op de privacy-instellingen van je video. Weet ook dat er voor of tijdens je video reclame kan worden afgespeeld. Verrijkingsmogelijkheden zijn beperkt. Ondertiteling werkt uitgebreid.
Net als Word, PowerPoint of andere bestanden kun je via OneDrive ook video delen met anderen.
Je kunt de video delen als een link of ontsluiten via een MS Teams team, maar je kunt de video niet verwerken/”embedden” in een publieke website.
H5P is een online platform dat een heel uitgebreid palet aan interactieve bouwstenen biedt die je kan gebruiken om zelf educatieve, digitale inhouden of oefeningen te creëren. Een van de mogelijkheden van H5P is om interactieve elementen toe te voegen aan een video. Deze inhouden kunnen vervolgens aangeboden worden via een leerplatform (Toledo), een e-book, een e-course of een eigen website. De video kan ofwel worden opgeladen in H5P zelf, ofwel kun je een video gebruiken die je naar Youtube of in Kaltura My Media hebt opgeladen.