Microsoft Forms om je studenten te activeren en feedback te geven

Microsoft Forms is gekend als een tool om een eenvoudige bevraging of registratie op te zetten. Maar je kan Forms ook gebruiken als middel om je studenten tijdens de les te activeren, na te gaan of ze mee zijn, leerstof vast te zetten én feedback te geven.

 

Zo werk je aan verschillende bouwstenen van effectieve didactiek, zoals gedefinieerd door Surma en collega’s (2019). Het gaat onder andere om het actief laten verwerken van leerstof, achterhalen of de hele klas het begrepen heeft, oefening met de leerstof spreiden in de tijd en toetsing gebruiken als leer- en oefenstrategie. Tegelijkertijd heb je aandacht voor formatief handelen, waarbij feedback een centrale rol speelt.

We lijsten graag enkele mogelijke opties op om Microsoft Forms in te zetten als instrument om je studenten te activeren en hen feedback te geven. Daarnaast gaan we in op hoe je er praktisch mee aan de slag kan gaan. 

Zet Microsoft Forms in voor ...

Je kan je studenten een exit ticket laten invullen op het einde van een activiteit, onderdeel of les. Dit is een formulier waarin je aan de hand van een aantal korte vragen kan peilen naar verschillende zaken, zoals de mate van inzicht in de leerstof, wat je studenten meenemen uit de les of met welke zaken zij nog moeite ondervinden. Open vragen in Forms, van het type Tekst, zijn hiervoor ideaal. Een aantal mogelijke suggesties voor vragen:

  • Dit is de belangrijkste boodschap die ik meeneem uit de les: …
  • Hierover zou ik graag nog meer uitleg willen: …
  • Hierover heb ik nog vragen: …

Op basis van de inbreng van je studenten kan je gericht doorverwijzen naar materiaal, extra oefeningen openstellen, terugkomen op een aantal vragen in de volgende les … Zo verkrijg je een belangrijke bron van informatie om op verder te bouwen.

Figuur 1: Een voorbeeld van een exit ticket na een workshop

Je kan een exit ticket ook gebruiken als middel om studenten te laten reflecteren op een activiteit, zoals een labo of workshop. Enkele mogelijke vragen hierbij:

  • Dit doel wilde ik bereiken: …
  • Dit heeft mij geholpen om mijn doel te bereiken: …
  • Dit is goed gelukt omdat …
  • Dit verliep moeilijk omdat …
  • Dit zou ik een volgende keer anders doen: …

Een one-minute paper is een korte en gestructureerde samenvatting over de lesinhoud. Concreet kan je net voor een pauze of op het einde van een onderdeel of les bijvoorbeeld aan je studenten vragen om te noteren wat het belangrijkste inzicht is dat ze meenemen. Je geeft hen hiervoor 1 minuut denktijd en 1 minuut schrijftijd. In een Microsoft Form kan je dit eenvoudig opzetten door een open vraag (Tekst) klaar te zetten.

Figuur 2: Een one-minute paper met een open vraag klaarzetten

Door deze aanpak worden je studenten uitgedaagd om terug te blikken op de les en heel beknopt te formuleren wat ze eruit halen. Dit helpt om de leerstof vast te zetten en hierop verder te bouwen. Daarnaast kan jij als docent nagaan of je studenten de door jou vooropgestelde belangrijkste punten meenemen uit de les. Indien nodig kan je op een later moment bijkomende instructie geven of hier in een volgende les op terugkomen. Zeker bij grote groepen kan deze aanpak helpen om snel een indruk te krijgen wat je studenten is bijgebleven uit de les.

Met een korte quiz kan je op het einde van een onderdeel of les peilen naar de mate van begrip bij je studenten. Je kan hierin inhoud en/of oefeningen verwerken die net aan bod zijn gekomen. In Microsoft Forms kan je zowel meerkeuzevragen (Keuze), sorteervragen (Classificatie) als open vragen (Tekst) klaarzetten. De meerkeuzevragen en sorteervragen kan je automatisch laten verbeteren; na het afsluiten van de quiz kunnen studenten dan een score krijgen.

Figuur 3: De verschillende vraagtypes die je kan kiezen, met de Keuze, Classificatie en Tekst als meest gebruikte vraagtypes voor een quiz

Met deze aanpak kunnen je studenten snel ervaren wat zij al goed onder de knie hebben en wat nog moeilijk loopt. Als docent kan je bovendien onmiddellijk de verzamelde resultaten raadplegen. Zo kan je in een volgend onderdeel de moeilijke(re) oefeningen of veelvoorkomende fouten bespreken met de studenten.

Praktisch aan de slag met Microsoft Forms

Microsoft Forms is eenvoudig te bereiken via https://forms.office.com, waarbij je aanmeldt met je Odisee-account. Heb je nog niet zoveel ervaring met Microsoft Forms? Neem dan voorafgaand de Forms startersgids in de ICT-kennisdatabank door.

Je dient altijd een keuze te maken tussen een formulier of een quiz:

Figuur 4: Een nieuwe quiz of een nieuw formulier kiezen

  • Je kiest een formulier wanneer je vragen wil stellen zonder daaraan een score te koppelen: deze optie is het meest aangewezen voor het exit ticket en de one-minute paper.
  • Je kiest een quiz wanneer je vragen wil stellen waarvoor een score berekend wordt.

Op het moment dat je het Microsoft Form wil delen via de optie ‘Antwoorden verzamelen’, kan je kiezen of iedereen toegang heeft tot het Microsoft Form, enkel personen in Odisee of specifieke personen in Odisee. Wanneer je voor een van de laatste twee opties kiest, kan je aanvinken dat je de naam van de deelnemers wil laten opnemen.

Figuur 5: Instellingen om de antwoorden te verzamelen

Dit houdt in dat, wie het Microsoft Form invult met diens Odisee-account, dient aan te melden. Het grote voordeel hiervan is dat je niet naar de naam van de persoon hoeft te vragen in het formulier zelf: deze wordt onmiddellijk geregistreerd. Tot slot heb je de keuze om het Microsoft Form te delen door een e-mail te versturen, een link te verspreiden of een QR-code te projecteren.

Van zodra er antwoorden binnenkomen, kan je via de knop ‘Antwoorden weergeven’ de resultaten raadplegen. De antwoorden op open vragen worden opgelijst; de antwoorden op meerkeuzevragen worden visueel voorgesteld in een grafiek met percentages. Zo kan je in een oogopslag een indruk krijgen van de meest voorkomende antwoorden. Daarnaast is het mogelijk om de resultaten in een Excel-bestand te downloaden.

Figuur 6: Weergave van de resultaten voor een open vraag en een meerkeuzevraag

Wist je trouwens dat je de resultaten van een Form ook live kan weergeven? Je klikt daarvoor in de rechterbovenhoek van het formulier op de knop ‘Presenteren’. Wanneer je je je scherm deelt, kan je zo de verschillende resultaten vraag per vraag met de bijhorende grafieken overlopen. Deelnemers kunnen ook nog op het moment zelf de QR-code scannen om live naar het formulier te gaan en hun antwoorden door te sturen.

Figuur 7: De resultaten van een Microsoft Form live presenteren

Werk je met collega’s samen aan bepaalde Forms en/of wil je deze graag delen? Dan is het aangeraden om jullie Forms te koppelen aan een Microsoft Team. Zo garandeer je dat de bevragingen en resultaten niet verloren gaan wanneer een collega bijvoorbeeld uit dienst gaat. Je kan hiervoor de Forms app toevoegen aan een Microsoft Team.

Waarschijnlijk herken je verschillende zaken in Microsoft Forms die ook mogelijk zijn in bijvoorbeeld een interactief antwoordsysteem als Wooclap. Afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt, kan je het ene of het andere inzetten.

  • Met Wooclap kan je in de eerste plaats de interactie tijdens de les bevorderen. Er is een grote variatie aan vraagtypes waaruit je kan kiezen, je kan de vragen achtereenvolgens stellen en je kan per vraag direct het resultaat tonen en hierop feedback geven. Als docent bepaal jij in sterke mate het tempo waarin de vragen beantwoord worden.
  • Met Microsoft Forms kan je op korte tijd veel antwoorden op een reeks vragen verzamelen. Van zodra je het formulier aan je studenten bezorgt, kunnen zij op eigen tempo de vragen beantwoorden. Het visuele overzicht van alle resultaten samen is handig en je kan de antwoorden ook verder analyseren in Excel. De informatie uit de analyse kan je helpen om een volgende les(component) vorm te geven, om de groep studenten op een later moment gerichte feedback te geven en/of om hen door te verwijzen naar bepaald materiaal.

Meer weten over tools om te toetsen en feedback te geven?

Ook in je Toledo-cursussen heb je heel wat mogelijkheden om aandacht te hebben voor formatief evalueren. Als je hierover meer wil weten, overweeg dan zeker om deel te nemen aan een van de Toledo-themasessies over tools voor permanent en formatief evalueren:

Daarnaast organiseren we vanuit ICTO dit semester nog verschillende andere Toledo-themasessies, waaronder over digitale toegankelijkheid en inclusie, adaptieve leerpaden en werken met groepen. Duik in het aanbod en registreer je.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *