DIGITALEREN.BE
Ontdek een nieuwe reeks AI-webinars!
Eerder dit academiejaar organiseerde de werkgroep AI in onderwijs 4 algemene AI-webinars en 7 AI-praktijkvoorbeelden. We haalden hiermee maar liefst 522 deelnames.
📽️ Heb je een opleiding uit de vorige reeks gemist? Je vindt alle opnames nu ook hier!

Binnenkort starten we een nieuwe reeks online opleidingen. Het format blijft hetzelfde: bondige online sessies over de middag. De werkgroep organiseert dit keer 7 AI-praktijkvoorbeelden waarin collega’s uit de co-hogeschool eigen expertise delen. De sessies zijn losstaande opleidingen. Je kiest dus vrij welke sessie(s) je wenst te volgen.
Daarnaast willen we in deze Digitaleren-tip ook aandacht besteden aan het veilig gebruik van AI-tools, zodat je optimaal en verantwoord gebruik kunt maken van deze technologie.
AI-praktijkvoorbeelden
- Datum: 22/04/2025
- Uur: 12u30 – 13u00
- Spreker: Natalie Provost
- Datum: 25/04/2025
- Uur: 12u30 – 13u00
- Spreker: Stijn Van Lokeren
- Datum: 02/05/2025
- Uur: 12u00 – 12u30
- Spreker: Griet Deleenheer
- Datum: 05/05/2025
- Uur: 12u00 – 12u30
- Spreker: Ellen Vlaminck
- Datum: 09/05/2025
- Uur: 12u00 – 12u30
- Spreker: Els Peeters
- Datum: 13/05/2025
- Uur: 12u00 – 13u00
- Sprekers: Bo Mathys & Thomas van den Bossche
- Datum: 15/05/2025
- Uur: 12u00 – 12u30
- Spreker: Igor Nowe
- Datum: 19/05/2025
- Uur: 12u00 – 12u30
- Spreker: An De Moor
Kijk eens over het muurtje!
Tijdens deze komende AI-praktijksessies kun je mogelijk enkele ongekende namen onder de deelnemers opmerken. We verwelkomen namelijk graag onze alliantiecollega’s van Arteveldehogeschool. Ook zij bieden inspirerende sessies aan waarvoor wij kunnen inschrijven.

Focus op hoe GenAI kan helpen bij het snel genereren van ideeën voor activerende werkvormen, gebaseerd op specifieke leerdoelen en groepsgroottes. Denk aan prompts voor discussievragen, korte opdrachten, etc. Ontdek hoe je GenAI inzet als jouw persoonlijke brainstormassistent voor activerend onderwijs. Je verlaat de sessie met concrete handvatten om razendsnel frisse en bovenal onderwijskundig zinvolle ideeën te genereren voor werkvormen die studenten écht in beweging brengen. Zeg vaarwel tegen brainstormblokkades en hallo tegen een eindeloze stroom aan inspiratie, afgestemd op jouw specifieke leerdoelen en groepsgrootte.
- Datum: 09/05/2025
- Uur: 13u00 – 14u00
- Sprekers: Thomas Claeys & Tommy Opgenhaffen
📆 Inschrijven voor de sessie van Arteveldehogeschool kan via deze link.
Hoe GenAI in te zetten als bijkomend perspectief om feedback te formuleren die specifieker, constructiever en afgestemd is op de groei van studenten. Ook aandacht voor de ethische aspecten en het behouden van de mens aan het stuur. Na het volgen van deze sessie heb je inzicht in hoe je GenAI kunt inzetten voor het formuleren van gerichte en constructieve feedback die aansluit bij de leerbehoeften van studenten. Je krijgt praktische technieken aangereikt om het feedbackproces te versnellen en vooral effectiever te maken.
- Datum: 23/05/2025
- Uur: 13u00 – 14u00
- Sprekers: Thomas Claeys & Tommy Opgenhaffen
📆 Inschrijven voor de sessie van Arteveldehogeschool kan via deze link.
Veilig gebruik van GenAI-tools

Bij Odisee hechten we veel belang aan het verantwoord en veilig gebruik van digitale technologieën. Met de opkomst van nieuwe GenAI-tools, zoals het Chinese Deepseek, rijzen er nog meer vragen over hoe deze toepassingen omgaan met ingevoerde gegevens. Om de privacy van gebruikers en de veiligheid van data te garanderen, adviseren we om voorzichtig om te gaan met dergelijke tools – zowel binnen als buiten de hogeschool.
Als veilig alternatief biedt Odisee toegang tot Copilot, de GenAI-tool van Microsoft met gelijkaardige mogelijkheden die gehost wordt binnen Europa. Dankzij deze Europese hosting voldoet Copilot aan de GDPR-wetgeving, wat betekent dat jouw data op een veilige en verantwoorde manier worden verwerkt.
Gebruik je toch andere GenAI-tools zoals ChatGPT of Gemini? Controleer dan zeker de instellingen en zorg ervoor dat je gegevens niet automatisch worden gebruikt voor het trainen van de onderliggende modellen.
Meer informatie over de richtlijnen van Odisee over AI in onderwijs vind je hier.
De werkgroep AI in onderwijs
Deze reeks opleidingen wordt georganiseerd op initiatief van de werkgroep AI in onderwijs. Benieuwd welke collega’s uit jouw cluster dat zijn? Je ontdekt het op het personeelsportaal.