DIGITALEREN.BE
Optimaliseer je Toledo-cursus: de lente-editie
Het tweede semester is al even bezig; de paasvakantie en de volgende examens lonken. Samen hebben we de migratie naar de nieuwe Ultra-cursussen van Toledo succesvol doorlopen en voor docenten wordt langzaamaan duidelijk wat volgend academiejaar zou kunnen brengen.

In deze Digitaleren-tip met tips en trics leggen we graag de focus op de mogelijkheden die je als docent hebt om je Toledo-cursus(sen) voor volgend jaar verder te optimaliseren.
De blauwe Toledo-balk voor studenten
Studenten zien in de blauwe Toledo-balk steeds de knoppen “ECTS” en “STM”:
Dankzij de medewerking van alle OPO-verantwoordelijken, STM-verantwoordelijken en docenten geven we als instelling op deze manier uniforme toegang aan de studenten tot twee officiële bronnen:
- De ECTS-fiche met de officiële informatie van het opleidingsonderdeel en de bijhorende onderwijsleeractiviteiten en evaluatieactiviteit.
- De STM-fiche met het overzicht van verplicht studiemateriaal, waaronder handboeken, eigen cursussen als e-publicaties of e-courses en vermeldingen over het verplichte of aanbevolen gebruik van de Toledo-cursus of BYOD-software.

Docenten die vorig academiejaar een kopie maakten van hun Original-cursus naar een Ultra-cursus zien mogelijk in hun cursusinhoud nog linken staan naar ECTS, E-BOOK of “Overzicht studiemateriaal”.
Het is aanbevolen om deze linken te verwijderen uit je cursusinhoud, dit om zowel bij je studenten als bij jezelf verwarring te vermijden. De linken werken immers niet meer en nemen dus onnodig plaats in.

De cursuswijzer voor studenten als onthaal
In elke Toledo-cursus zit een “Cursuswijzer voor studenten”. Het doel van deze cursuswijzer is de student te verwelkomen in de digitale leeromgeving van jouw vak. Deze cursuswijzer is bij voorkeur de allereerste leermodule die de student te zien krijgt en staat dus bovenaan in je cursusinhoud.
De cursuswijzer, die in elke Toledo-cursus standaard aangeboden wordt, is Odiseebreed en beantwoordt dus een aantal algemene vragen. Toch is het doel van de cursuswijzer om de studenten verder wegwijs te maken specifiek in jouw Toledo-cursus.
Het is dus aanbevolen om de cursuswijzer verder aan te vullen met specifieke informatie. Doe dit bij voorkeur op basis van de afspraken die binnen de opleiding werden gemaakt over extra vragen of rubrieken die aan bod dienen te komen. Zo kunnen jullie de studenten op een vergelijkbare manier informeren over het leer-en evaluatieproces doorheen het semester.
Met je eigen concrete invulling geef je elke student minstens een kort antwoord op de vragen:
- Wat vind ik in deze Toledo-cursus?
- Wat moet ik als student doen voor dit vak?
- Waar kan ik ondersteuning vinden?

In eerste instantie is het antwoord op de vraag “Wat vind ik in deze Toledo-cursus?” voor iedere student: de knoppen ECTS en STM. Enkel jij als docent van het vak kan dit verder aanvullen met concrete informatie om de student bij aanvang van het semester al voor te bereiden op wat komen zal.
Bekijk de “Cursuswijzer voor studenten” in jouw Toledo-cursus.
- Staat deze bovenaan en beschikbaar?
- Zijn de aanwezige vragen ook beantwoord?
- Zijn er op opleidingsniveau afspraken gemaakt over vragen die je zou moeten toevoegen?

Lees de tip voor docenten: “Vul de cursuswijzer aan” en bespreek de invulling van de cursuswijzer met je opleidingshoofd en collega’s.
[ naar overzicht ]
De cursusinhoud als leerproces
Zowel van studenten als van docenten hebben we tijdens de migratie naar Ultra-cursussen weleens het signaal opgevangen dat de visuele weergave van de cursusinhoud in de vernieuwde omgeving nogal saai of monotoon is. Dit heeft verschillende redenen:
- Dit is een bewuste keuze van de leverancier:
- Visuele elementen vragen aandacht van de student. Deze aandacht kan daardoor niet naar het leren zelf gaan.
- Elk visueel element dat ook informatie bevat, vereist een alternatieve tekst voor studenten die visuele beperkingen hebben.
- Dit is ook een gevolg van het werken met veel mappen in je cursusinhoud.
- Alle mappen hebben eenzelfde zwart-wit icoon.
Door op het hoogste niveau van je cursusinhoud te werken met leermodules in plaats van mappen krijg je een aantal voordelen:
- Je kan een afbeelding toevoegen aan een leermodule.
- Deze kan je zelf opladen, zoeken in de gratis en rechtenvrije bibliotheek Unsplash of laten genereren door AI.
- Je kan volgtijdelijkheid afdwingen binnen de leermodule.
- Hierdoor verplicht je de studenten om de eerste keer de leermodule stap-voor-stap door te nemen.
- Dit is vooral relevant wanneer je studenten verschillende activiteiten laat uitvoeren die je liefst na elkaar laat doen, zoals bekijk de video, beantwoord enkele vragen, deel jouw mening met studenten, enz…
- Studenten krijgen extra informatie over de voortgang doorheen de module.
- In tegenstelling tot wat je als docent ziet bij het bewerken van de module, krijgen studenten bij het openen van een leermodule vooruit- en achteruit-navigatieknoppen en een indicator van de voortgang die ze maakten.

Je kan sinds maart 2025 mappen op het hoogste niveau van je cursusinhoud eenvoudig omzetten naar het type leermodule.
Gebruik het driepuntenmenu achteraan ter hoogte van je map om deze eenvoudig alsnog om te zetten naar een leermodule.


Lees de tip voor docenten: “Leermodules tonen het leerproces” en boek een ICTO-begeleidingssessie wanneer je hierbij ondersteuning wenst.
[ naar overzicht ]
Documenten zijn de nieuwe mappen
Een andere reden waarom in cursussen veel mappen voorkomen, is de kopie die gemaakt werd van de bestaande structuur met mappen en items vanuit de Original-cursus.
In de nieuwe Toledo-cursussen heeft het “Document” als onderdeel van de cursusinhoud een nieuwe rol: aanbieden van instructie en leermiddelen op één pagina in je Toledo-cursus.
- Wanneer je ziet dat er meerdere items onder elkaar staan in een map of leermodule, kan je je de vraag stellen of je deze tegelijkertijd beschikbaar stelt voor studenten.
- Is het antwoord ja? Dan zullen studenten vaak blij zijn wanneer je deze items samen aanbiedt in een document met een woordje toelichting.

Wil je deze structuur aanpassen, dan zal je deels opnieuw moeten beginnen.
Je maakt een document in je leermodule waarin je instructie toevoegt. Vervolgens kan je ook de bestanden toevoegen in het document zelf.
Wist je dat je tussen de Windows Verkenner en het document één of meerdere bestanden kan slepen om ze als blokken toe te voegen?


Lees de tip voor docenten: “Documenten zijn pagina’s met instructie en leermiddelen” en boek een ICTO-begeleidingssessie wanneer je hierbij ondersteuning wenst.
[ naar overzicht ]
Ondersteuning voor docenten
Wil je bijleren over het ontwerpen van je opleidingsonderdeel of het gebruik van verschillende mogelijkheden in Toledo? Dan kan je overwegen om in te schrijven voor:
- Toledo-themasessies (lopend aanbod in semester 2)
- ICTO-begeleidingssessies (individueel of in kleine groep)
Kan je als onderwijsteam prioritijd geven aan professionalisering in het ontwerpen van het leerproces, het ontwikkelen van studiemateriaal of het inzetten van Toledo? Kijk dan zeker naar het aanbod van opleidingen op maat van je team (enkel op aanvraag).
Wie een onderwijsdag of ICT-dag in 2025 of 2026 overweegt, kan best tijdig de geplande data doorgeven aan ICTO. Samen met de collega’s bekijken we dan welke lesgevers welke sessies kunnen verzorgen.

Summer is coming… en dus ook de zomerovergang.
We sturen een “Optimaliseer je Toledo-cursus: de zomereditie” na de zomersluiting.
Heb jij vragen die we in de zomereditie kunnen beantwoorden?
Stuur maar door.
[ naar overzicht ]