DIGITALEREN.BE
Kennisclips en lesopnames maken met Kaltura
Kennisclips en lesopnames maken met Kaltura
Een kennisclip is een korte video (bij voorkeur maximum 6 minuten) waarin je als docent bondig één specifiek onderwerp, een bepaald begrip of een basisprincipe uitlegt. Dit kan door middel van een opname van de docent zelf (‘talking head’), een opname van het scherm (‘screencast’), een animatie of een combinatie hiervan
Je kan een kennisclip op verschillende manieren opnemen: met het lesopnamesysteem, in een studio of via screencasting.
De voornaamste redenen om kennisclips in te zetten, zijn:
- Efficiëntie: Je kan kennisclips gebruiken om veel voorkomende vragen van studenten te beantwoorden zodat er meer tijd en ruimte overblijft voor individuele ondersteuning.
- Een kennisclip heeft hierbij een aantal voordelen tegenover een lesopname. Bij een kennisclip is het immers zo dat er geen ruis aanwezig is, zoals studenten die vragen stellen of een mindere kwaliteit van geluid en beeld. Omdat kennisclips kort en krachtig zijn, is het bovendien duidelijk voor studenten waarover de video gaat. De docent richt zich bij een kennisclip rechtstreeks naar de (kijkende) student, waardoor deze persoonlijker aanvoelt dan een andere video of online materiaal.
- Andere invulling contactmomenten: door leerinhouden via kennisclips aan te bieden, kan je in de contactmomenten de nadruk leggen op interactiviteit en het dieper verwerken van deze leerinhouden.
- Ondersteuning van studenten bij het studeren: studenten kunnen de kennisclips steeds op eigen tempo raadplegen, bijvoorbeeld bij het verwerken van moeilijke leerinhouden.
Een lesopname is een rechtstreekse opname van een presentatie of hoorcollege, in het kader van contactonderwijs, die de student met behulp van een webbrowser achteraf kan bekijken.
Sommige lesgevers staan weigerachtig tegenover het ter beschikking stellen van lesopnames doordat de perceptie leeft dat dit resulteert in minder goede studieresultaten door afwezigheid van studenten tijdens hoorcolleges.
Onderzoek toont aan dat bij het aanbieden van lesopnames slechts een geringe daling van studenten in de hoorcolleges merkbaar is. Beschikken over lesopnames heeft bovendien een positief effect op de leerresultaten van studenten die de hoorcolleges niet (kunnen) bijwonen.
De voornaamste redenen om lesopnames in te zetten, zijn:
- Lesopnames komen tegemoet aan de diverse studentenpopulatie, zo kunnen bepaalde studenten niet steeds aanwezig zijn in de les of moeite hebben om een hoorcollege volledig te volgen. Denk bijvoorbeeld aan studenten met een functiebeperking maar ook werkstudenten.
- Studenten kunnen tijd- en plaatsonafhankelijk en op hun eigen tempo leren.
- Voor studenten die baat hebben bij herhaling van inhouden zijn lesopnames een meerwaarde.
- Door lesopnames in te zetten voor (verdiepende) kennisoverdracht, komt tijd vrij voor interactie en oefening tijdens de contactmomenten.
- Lesopnames kunnen fungeren als middel voor zelfreflectie door de eigen manier van lesgeven en kennisoverdracht te bekijken.
- Hergebruik van lesopnames is mogelijk.
Kaltura
Het opnemen van kennisclips en lessen vanop je Odisee- laptop of persoonlijk toestel (door zowel docenten als studenten), is mogelijk na installatie van het Kaltura Capture- programma.
Dat is een programma dat je zonder tussenkomst van de ICT dienst – op je toestel kunt installeren.
Met Kaltura Capture maak je een opname van het PC-beeld, (optioneel) je webcam en je microfoon. Na de opname kun je via een knop in het programma de opname meteen naar Kaltura sturen.
Bevind je je in een leslokaal, dan laad je de opname beter op wanneer je terug in je bureau of thuis bent.
Zo hinder je de volgende docent niet die in datzelfde lokaal les geeft.
De opname zelf start je bij voorkeur vanuit het Toledo- Tools- menu.
De allereerste keer start je de opname zelf vanuit het Toledo-Tools-menu. Daarna kun je het Kaltura capture-programma op je laptop starten.
Via onderstaande screencast kan je de praktische werkwijze verkennen.
In sommige klaslokalen staat een vaste docenten-PC; op die toestellen kan je aan de slag met Kaltura Classroom.
Meer info en ook didactische scenario’s kan je terugvinden via https://www.odisee.be/kaltura
Inschrijven voor de workshop Kaltura
Via onderstaande knop kan je je inschrijven voor een workshop in de maand november van twee uur op een campus in de buurt.
Vanaf 3 deelnemers die tegen 8 november zijn ingeschreven, zal de opleiding plaats vinden.
Zeer duidelijk! Dankuwel 🙂